Chránený status na obľúbený fastfood by znamenal aj pevné pravidlá jeho výroby.
V Európe nikto nezje viac kebabu ako Nemci. Toto populárne pouličné jedlo síce do krajiny priviezli v 70. rokoch tureckí imigranti, no Berlín ho vníma už ako súčasť svojej kultúry.
Turecko od Európskej komisie však chce ochranu receptúry, čo by v extrémnom prípade mohlo viesť až k premenovaniu klasického döneru.
Ankara hovorí, že pravý döner musí byť vyrobený z jahňaciny alebo z hovädzieho mäsa. Ovce majú byť staré minimálne pol roka a do kebabu musí ísť mäso buď z ich chrbta alebo zo stehien. Presne definovaná má byť aj marináda, korenie či dokonca hrúbka nakrájaného mäsa. Nemcov to nezaujíma, tí chcú len svoj milovaný pokrm.
Dôkazom, že Turci budú v Nemecku čeliť silnému odporu, je aj fakt, že vlastnú sieť s kebabmi má aj niekdajší majster sveta vo futbale Lukas Podolski.
„Nedávam tomu návrhu veľkú šancu. Zbožňujeme kebab a mali by sme prestať pri ňom politikárčiť,“ vyhlásil niekdajší útočník Bayernu Mníchov, Arsenalu či Kolína.
Nejde však o jediný problém. Z kebabu sa v Nemecku pomaly stáva luxusný produkt. Ceny kedysi ľudového jedla už na niektorých miestach prekonali psychologickú hranicu desať eur, nad čím mnohí Nemci ohŕňajú nos.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo