Turecký a žiadny iný. Ankara žiada chránený status na svoj populárny pokrm

Televízne noviny Markíza, správy pre celé Slovensko.

Chránený status na obľúbený fastfood by znamenal aj pevné pravidlá jeho výroby.

V Európe nikto nezje viac kebabu ako Nemci. Toto populárne pouličné jedlo síce do krajiny priviezli v 70. rokoch tureckí imigranti, no Berlín ho vníma už ako súčasť svojej kultúry.

Turecko od Európskej komisie však chce ochranu receptúry, čo by v extrémnom prípade mohlo viesť až k premenovaniu klasického döneru.

Prečítajte si tiež:

Špecifické pravidlá výroby

Ankara hovorí, že pravý döner musí byť vyrobený z jahňaciny alebo z hovädzieho mäsa. Ovce majú byť staré minimálne pol roka a do kebabu musí ísť mäso buď z ich chrbta alebo zo stehien. Presne definovaná má byť aj marináda, korenie či dokonca hrúbka nakrájaného mäsa. Nemcov to nezaujíma, tí chcú len svoj milovaný pokrm.

Dôkazom, že Turci budú v Nemecku čeliť silnému odporu, je aj fakt, že vlastnú sieť s kebabmi má aj niekdajší majster sveta vo futbale Lukas Podolski.

„Nedávam tomu návrhu veľkú šancu. Zbožňujeme kebab a mali by sme prestať pri ňom politikárčiť,“ vyhlásil niekdajší útočník Bayernu Mníchov, Arsenalu či Kolína.

Nejde však o jediný problém. Z kebabu sa v Nemecku pomaly stáva luxusný produkt. Ceny kedysi ľudového jedla už na niektorých miestach prekonali psychologickú hranicu desať eur, nad čím mnohí Nemci ohŕňajú nos.

Viac sa dozviete v priloženej reportáži vyššie.

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zaujímavosti zo sveta

Dôležité udalosti