Afričanom podávali jedlo zo západu. Výsledky štúdie vedcov znepokojili

Afričanom podávali jedlo zo západu. Výsledky štúdie vedcov znepokojili
Ilustračná snímka Zdroj: Profimedia

Vedci sledovali, čo sa stane, keď ľudia zvyknutí na pestrú, prirodzenú stravu prejdú na spracované potraviny typické pre západný svet. Už po štrnástich dňoch sa u Tanzánijčanov prejavili zmeny spojené s vyšším rizikom civilizačných ochorení.

Strava plná priemyselne spracovaných potravín, bieleho pečiva a nízkeho obsahu vlákniny sa stáva čoraz bežnejšou na celom svete. Vedci sa preto rozhodli preskúmať, aký vplyv môže mať takýto spôsob stravovania na zdravie ľudí, ktorí doteraz jedli prevažne tradičné jedlá. Výsledky štúdie zverejnenej v prestížnom časopise Nature Medicine naznačujú, že stačia už dva týždne na to, aby sa telo začalo meniť – a nie práve k lepšiemu.

Výskum realizoval tím z Radboud University Medical Center v Holandsku v spolupráci s KCMC University v Tanzánii. Do experimentu zapojili 77 zdravých tanzánijských mužov. Cieľom bolo porovnať účinky tradičnej miestnej stravy s jedlom typickým pre západný svet.

Účastníkov rozdelili do troch skupín. Prvá prešla na takzvanú západnú stravu, ktorá obsahovala veľké množstvo mäsa, biely chlieb, pizzu, cestoviny, ryžu, palacinky, čipsy a len minimum ovocia či zeleniny. Druhá skupina naopak prešla na tradičné africké jedlá bohaté na zeleninu, ovocie, strukoviny, celozrnné produkty a fermentované potraviny. Tretia skupina pila denne fermentovaný banánový nápoj zvaný mbege.

Prečítajte si tiež:

Znepokojivé výsledky

Výsledky boli jednoznačné. Už po dvoch týždňoch západná strava aktivovala v tele biologické procesy spojené s chronickými civilizačnými ochoreniami, ako sú cukrovka, srdcovocievne choroby či obezita. Vedci navyše zaznamenali oslabenie imunitného systému a zvýšené známky zápalu.

Naopak, účastníci, ktorí jedli tradične, vykazovali lepšie metabolické parametre, silnejšiu imunitu a priaznivé prejavy v rámci črevnej mikroflóry. Ukázalo sa, že miestna strava bohatá na vlákninu, rastlinné zložky a fermentované produkty má pozitívny dopad na celkové zdravie.

Štúdia tak potvrdzuje, že aj krátkodobá zmena stravovania môže mať významný vplyv na organizmus. V čase, keď sa tradičné jedlá v mnohých afrických krajinách vytrácajú a nahrádzajú ich priemyselne spracované alternatívy, ide o dôležité varovanie – nielen pre Tanzániu, ale pre celý svet.

Prášok z múčnych červov môže byť prímesou v potravinách. Pozrite si archívnu reportáž:

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zaujímavosti zo sveta

Dôležité udalosti