Odhalené zákulisie konkláve: Kardinálov čaká prísne kontrolovaný jedálniček, nesmú mať pri sebe žiadnu elektroniku

Konkláve - voľba pápeža
Kardináli sa v nedeľu 27. apríla 2025 zúčastňujú omše, ktorej predsedá kardinál Pietro Parolin na Námestí svätého Petra vo Vatikáne, v druhý z deviatich dní smútku za pápeža Františka. Zdroj: TASR/AP

Počas prísne tajného konkláve budú kardináli neustále pod dohľadom. Pravidlá sa týkajú aj toho, čo môžu jesť a toho, že nesmú používať žiadne elektronické zariadenia.

Byť kardinálom počas konkláve vôbec nie je ľahké. Okrem náročného procesu volenia budúceho pápeža musia tiež dodržiavať prísne pravidlá – a to všetko navyše musí byť zahalené rúškom tajomstva.

To platí aj pri takej bežnej činnosti, ako je jedenie. Prísne pravidlá o tom, čo kardináli môžu a nemôžu jesť a ako ich stravovanie prebieha, majú pomôcť predísť skrytým odkazom, píše BBC.

Vychutnávajú si posledné „dni slobody“

Ešte pred samotným konkláve, ktoré sa začína v stredu 7. mája, viacerí kardináli navštívili reštaurácie v Ríme, aby si vychutnali svoje obľúbené pokrmy.

Napríklad kardináli Donald William Wuerl a Francesco Coccopalmerio zavítali do rodinnej reštaurácie Al Passetto di Borgo, kde si dali lasagne a grilované kalamáre.

Akonáhle sa však 7. mája zatvoria do Sixtínskej kaplnky. Prísne kontrolovaná tajná voľba pápeža im obmedzí nielen jedálniček, ale aj spánok či kontakt s vonkajším svetom.

Počas konkláve budú kardináli okrem pobytu v kaplnke zatvorení v jednom spoločnom ubytovacom priestore, do ktorého nie je povolené vnášať ani vynášať žiadne správy – výnimkou je len dym signalizujúci výsledok hlasovania.

Prečítajte si tiež:

Prísne strážené jedlo

Nikto presne nevie, ako samotné hlasovanie prebieha a ako vyzerá každodenný život kardinálov počas konkláve. Zásobovanie kuchyne a donášky jedla sú preto komplikované.

Jedlo totiž môže predstavovať riziko narušenia procesu. Cestoviny ravioli by mohli byť plnené tajným odkazom od kuchynského personálu. Naopak, kardináli by mohli vynášať informácie o priebehu hlasovania napríklad prostredníctvom špinavých obrúskov.

Počas hlasovania panuje absolútne ticho, ktoré prerušujú len zriedkavé rituálne prejavy, ako napríklad počuteľná prísaha kardinála. V jedálni je to iné – tam sa medzi sebou rozprávajú, debatujú a rozhodujú.

Prečítajte si tiež:

V minulosti boli pravidlá prísnejšie

Kódex tajomstva konkláve siaha až do roku 1274, keď pápež Gregor X. stanovil predpisy, ktoré dodnes čiastočne určujú, ako prebiehajú pápežské voľby.

Tohto pápeža volili až tri roky, čo je najdlhšia voľba v histórii. Miestni obyvatelia preto hrozili obmedzením jedla pre kardinálov, aby proces urýchlili.

Gregor X. následne zaviedol izoláciu počas konkláve. Po troch dňoch bez konsenzu mali kardináli dostať len jedno denné jedlo, po ôsmich dňoch už iba chlieb a vodu.

V polovici 14. storočia tieto pravidlá zmiernil pápež Klement VI., ktorý povolil trojchodové jedlá pozostávajúce z polievky, hlavného chodu z rýb, mäsa alebo vajec a dezertu, ktorý mohol obsahovať syr alebo ovocie. Hoci sa tento systém nezaviedol natrvalo, prísna kontrola počas konkláve pretrváva.

Súčasná prax je kodifikovaná v dokumente Universi Dominici Gregis z roku 1996, vydanom Jánom Pavlom II., ktorý upravuje detaily moderného konkláve.

Prečítajte si tiež:

Odhalené tajomstvá

Šéfkuchár Bartolomeo Scappi z obdobia renesancie vo svojej knihe z roku 1570 popísal, ako prebiehalo stravovanie počas konkláve.

Prezradil, že kuchyňa bola miestom, kde sa mohli šíriť nedovolené správy. Preto tam boli umiestnené stráže, aby tomu zabránili.

Jedlo sa do jedálne doručovalo pomocou losovania stewardov a cez otočný tanier zabudovaný do steny, aby sa zabránilo priamemu kontaktu s kardinálmi.

Predtým, ako jedlo a nápoje prešli cez stenu, ich kontrolóri dôkladne preverili, aby sa uistili, že neobsahujú žiadne správy. Každý krok sledovali talianski a švajčiarski strážcovia.

Pod prísnu kontrolu patrili aj potraviny. Kardináli nemohli dostať veľké koláče či celé pečené kurčatá – práve preto, aby v nich nemohli byť ukryté odkazy.

Víno a voda sa podávali výlučne v priehľadných nádobách. Látkové obrúsky sa museli rozložiť a starostlivo skontrolovať.

Prečítajte si tiež:

Kontrolujú aj používanie elektroniky

Scappi taktiež popísal, čo kardinálom servírovali – výdatné a vyvážené jedlá vrátane šalátu, ovocia, údenín, vína a sladkej vody.

Odhalil aj, ako boli kardináli ubytovaní. Každý mal svoju vlastnú priestrannú celu, ktorá bola vyzdobená hodvábom a zariadená bohatou posteľou. Nechýbal stôl, vešiak na oblečenie, dve stoličky, nočník, uzamykateľná nádoba a množstvo ďalších vecí.

Pre nadchádzajúce konkláve pripravia mníšky v Domus Sanctae Marthae – modernej rezidencii, kde kardináli bývajú – jednoduché jedlá typické pre talianske regióny Lazio a neďaleké Abruzzo. Navaria im minestrone, špagety, arrosticini (jahňacie špízy) a varenú zeleninu.

Moderná katolícka cirkev sa dnes snaží prezentovať jednoduchý a zdravý obraz. Obavy z toho, že jedlo obsahuje tajné odkazy, sa vytratili.

Pri posledných konkláve bola zavedená dôkladná kontrola na skryté nahrávacie či vysielacie zariadenia. Všetky formy elektronickej komunikácie sú striktne zakázané.

Nelegálna komunikácia elektronickými prostriedkami je hrozbou. Všetky priestory, kde budú kardináli ubytovaní, preto musia byť dôkladne prehľadané, aby sa v nich nenašli skryté zariadenia.

Viac sa o pripravovanom konkláve dozviete v nasledujúcej reportáži:

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Konkláve

Dôležité udalosti