V štúdii sa zistila súvislosť medzi skorými príznakmi Parkinsonovej choroby a všetkými druhmi ultra-spracovaných potravín okrem chleba a obilnín.
Dlhodobá konzumácia ultra-spracovaných potravín (UPF) môže viac než zdvojnásobiť riziko vzniku Parkinsonovej choroby. Tvrdí to nová štúdia publikovaná v časopise Neurology, o ktorej informuje portál CNN.
„Náš výskum ukazuje, že konzumácia príliš veľkého množstva spracovaných potravín, ako sú sladké limonády a balené produkty rýchleho občerstvenia, môže urýchľovať výskyt skorých príznaky Parkinsonovej choroby,“ uviedol vo vyhlásení hlavný autor štúdie Dr. Xiang Gao, profesor a dekan Ústavu výživy na Fudanskej univerzite v Šanghaji.
Náš výskum je súčasťou „rastúceho počtu dôkazov o tom, že strava môže ovplyvniť vývoj Parkinsonovej choroby“, dodal Gao.
Parkinsonova choroba je Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) definovaná ako „stav mozgu, ktorý spôsobuje problémy s pohybom, duševným zdravím, spánkom, bolesťou a s inými zdravotnými problémami".
Spôsobuje postupné odumieranie mozgových buniek takou rýchlosťou, že sa nedokážu nahradiť. Dodnes na ňu neexistuje žiaden liek a choroba sa s pribúdajúcim vekom iba zhoršuje. Isté terapie a liečivá však môžu zmierniť jej príznaky, medzi ktoré patrí triaška, bolestivé svalové kontrakcie a ťažkosti s rozprávaním.
Tím vedcov analyzoval dlhoročné údaje o zdraví a stravovaní takmer 43 000 účastníkov dvoch starších štúdií Nurses' Health Study a Health Professionals Follow-Up Study, ktoré už desaťročia zhromažďujú informácie o zdravotnom správaní obyvateľov Spojených štátov.
Priemerný vek ľudí v štúdii bol 48 rokov a na začiatku štúdie nikto nemal Parkinsonovu chorobu. Všetci sami uvádzali, čo jedli v priebehu niekoľkých rokov.
Medzi ultra-spracované potraviny, na ktoré sa v štúdii zamerali, patrili umelo alebo cukrom sladené nápoje; koreniny, omáčky a nátierky; balené sladké občerstvenie alebo dezerty; jogurtové alebo mliečne dezerty; chlieb a obilniny a balené slané občerstvenie.
V štúdii sa zistila súvislosť medzi skorými príznakmi Parkinsonovej choroby a všetkými druhmi ultra-spracovaných potravín okrem chleba a obilnín.
Jedným z dôvodov by mohlo byť to, že ultra-spracované potraviny zvyčajne obsahujú menej vlákniny, bielkovín a mikroživín - ale obsahujú pridaný cukor, soľ a nasýtené alebo trans-tuky, uvádza sa v štúdii.
Ultra-spracované potraviny môžu tiež ovplyvniť rovnováhu mikrobiómu (črevná mikroflóra). Zatiaľ čo prídavné látky môžu zvyšovať zápal, zvýšený výskyt voľných radikálov a odumieranie neurónov, uvádza sa v štúdii.
„Prevencia neurodegeneratívnych ochorení sa začína na jedálenskom stole. Nadmerná konzumácia UPF je nielen rizikovým faktorom metabolických ochorení, ale môže tiež urýchliť neurodegeneratívne procesy a s nimi spojené príznaky,“ napísali autori štúdie.
Zistenia vedcov súvisia s prodromálnym štádiom Parkinsonovej choroby - skorými signálmi, ktoré sa objavujú roky až desaťročia pred samotným vypuknutím ochorenia.
Štúdia zistila, že u ľudí, ktorí denne zjedli približne 11 porcií ultra-spracovaných potravín - v porovnaní s ľuďmi, ktorí zjedli len tri - bola 2,5-násobne vyššia pravdepodobnosť, že sa u nich prejavia tri alebo viac skorých príznakov Parkinsonovej choroby.
Patria medzi ne bolesť celého tela, zápcha, príznaky depresie, zmeny v schopnosti cítiť alebo vidieť farby a nadmerná denná ospalosť.
Mimoriadne nezvyčajná porucha spánku, pri ktorej sa ľudia môžu pohybovať počas REM, teda fázy rýchleho pohybu očí počas spánku, je podľa výskumu tiež kľúčovým včasným príznakom.
Podľa štúdie sa konzumácia väčšieho množstva ultra-spracovaných potravín spája so zvýšeným rizikom takmer všetkých príznakov okrem zápchy.
V priloženom videu si môžete pozrieť archívnu reportáž o Svetovom dni Parkinsonovej choroby.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo