Vodiči sa musia obaliť poriadnou dávkou trpezlivosti. Zo dňa na deň bude na cestách viac kombajnov

Televízne noviny Markíza, správy pre celé Slovensko.

Zimnej vlahy bolo veľmi málo, čo sa prejavilo aj na úrode.

Rekordy síce prepisovať nebudeme, no zrna by malo byť dostatok pre celé Slovensko. Žatva je už v plnom prúde, a tak by sa vodiči mali obrniť dávkou trpezlivosti - kombajnov bude na cestách zo dňa na deň pribúdať.

Ťažká technika je pripravená, rovnako aj ľudia. Pred samotným kosením je však dôležité odobrať vzorku ozimného jačmeňa - jeho vlhkosť rozhodne o tom, či sa žatva vôbec začne.

„Nasypeme ju do vlhkomeru, vlhkomer uzatvoríme a môžeme spustiť testovanie,“ vysvetľuje skladník Poľnohospodárskeho družstva Mojmírovce Vladimír Kukla.

Vlhkosť nesmie presiahnuť 14 percent. „Môžeme bezpečne kosiť,“ dodáva Kukla.

„Máme ho zhruba na výmere 230 hektárov. To, čo sme s Božou pomocou dopestovali, môžeme teraz úspešne pozbierať,“ hovorí Danka Kuklová.

„Ono sa to začína samotnou prípravou pôdy, pričom ide o množstvo operácií – od prípravy, sejby, cez postreky až po samotný zber. Až vtedy nám parcela ukáže, ako sa nám investované úsilie vrátilo,“ uvádza mechanizátor Martin Spál.

Zimnej vlahy však bolo veľmi málo, čo sa prejavilo aj na úrode.

„Chýbalo 150 až 170 milimetrov zrážok - a to je pre aktuálne zberané porasty obrovské mínus,“ vysvetľuje Kuklová.

Prečítajte si tiež:

Zrna bude dostatok pre potreby Slovenska

Žalostne málo dažďa spadlo aj od februára do mája.

„Je viac-menej isté, že rekordy tento rok nepadnú. Očakávané priemerné úrody hustosiatych obilnín a repky budú nižšie, najmä pre slabé zrážky a nepriaznivé jarné počasie,“ potvrdzuje hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

„Myslím si, že úrody budú niekde na úrovni štandardu,“ hodnotí Kuklová.

„Pozitívnou správou je, že zrna bude dostatok pre potreby Slovenska - a to je veľmi dobrá správa nielen pre mlyny a pekárne, ale aj pre našich spotrebiteľov,“ dodáva Holéciová.

A preto, ako každý rok, aj teraz poľnohospodári prosia vodičov o trpezlivosť.

„Na našom stole by nemalo chýbať pečivo, ako je chlieb, takže prosíme vodičov o ohľaduplnosť - robíme totiž pre nás všetkých. Pestujeme komoditu na spracovanie pre potravinársky priemysel,“ vysvetľuje Kuklová.

Viac sa dozviete v priloženej reportáži vyššie.

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zaujímavosti

Dôležité udalosti