Olej je podľa Grékov čoraz vzácnejší – pestovateľov trápi sucho a nedostatok zrážok.
Tekutého zlata tam majú toľko, že by sa v ňom vedeli aj kúpať. Reč je o olivovom oleji. Ostrov Kréta patrí v rámci Európskej únie medzi jeho najväčších exportérov.
Našim kolegom v Grécku jeden z pestovateľov prezradil tajomstvo dlhovekosti.
Olivové háje, kam len oko dovidí – aj tie sú dominantou najslnečnejšieho ostrova Stredomoria.
Aj keď zber ešte nezačal, turisti sú zvedaví, ako dokážu z malých bobúľ vyrobiť také množstvo oleja, že ho môžu vyvážať do zahraničia. So zberom začínajú koncom októbra.
„Zvyčajne z piatich kíl olív vyrobíme jeden liter oleja,“ hovorí pestovateľka Joanna Paraschaki.
Zúžitkujú všetko, čo prejde lisom. Listami kŕmia kozy, jadierkami zas kúria v zime v peci.
„Horí to veľmi dobre. Mám 14 ton odpadu týždenne, takže sme sebestační,“ dodáva producentka.
Olej je podľa Grékov čoraz vzácnejší – pestovateľov trápi sucho a nedostatok zrážok. Aj preto robia všetko pre to, aby si udržali svoje prvenstvo vo výrobe. Zavlažujú olivovníky, aby na nich nerástli len jadierka.
„Ak zbierate olivy na to, aby ste mali kvalitný olej, musíte sa o ne starať,“ vysvetľuje Paraschaki.
Gréci tvrdia, že olivový olej je prevenciou proti chorobám. Ak do jedálnička zaradíte lyžičku denne, jeho blahodarné účinky pocítite rýchlo. Vraj aj vďaka nemu sa vyhýbajú srdcovo-cievnym ochoreniam a infarktom.
„Potrebujem ho do šalátov, na pečenie, aj na fritovanie. Jednoducho ho používam všade,“ hovorí výrobkyňa.
Gréci olivový olej dokonca používajú aj na vyprážanie a odporúčajú ho vyhľadávať aj v kozmetike.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo