Úrady spúšťajú kampaň proti plytvaniu a zvažujú aj zásadnú zmenu populárneho systému all inclusive.
Turecko patrí medzi najvyhľadávanejšie dovolenkové destinácie, kam ročne prúdia milióny turistov.
Väčšina z nich si dopraje pobyt v hoteloch so službou all inclusive. Táto forma stravovania však prináša aj odvrátenú stránku – obrovské množstvo jedla, ktoré končí nevyužité v koši.
Podľa denníka Sabah sa v krajine každoročne vyhodí až 23 miliónov ton potravín, pričom 35 % ovocia a zeleniny sa ani nedostane na stôl. Významnú časť odpadu majú na svedomí práve hotely a reštaurácie.
Turecké úrady preto spustili kampaň proti plytvaniu. Rada pre poľnohospodársku a potravinovú politiku pripravila obsiahlu správu, ktorú má čoskoro dostať na stôl prezident Recep Tayyip Erdogan.
Dokument navrhuje legislatívne zmeny, ktoré by mali zabrániť nadmernému plytvaniu v reštauráciách a hoteloch, teda v kľúčovej časti cestovného ruchu.
Ramazan Bingol, člen Rady pre poľnohospodárstvo a potravinovú politiku, upozornil, že až polovica all inclusive raňajok končí v koši. Turisti si podľa neho často naložia plné taniere, no veľká časť jedla zostane nedotknutá.
Riešením by podľa expertov mohol byť odklon od all inclusive bufetov k systému à la carte. V takom prípade by si hostia objednali iba toľko, koľko skutočne zjedia.
O konkrétnych návrhoch by mal kabinet rozhodovať už v priebehu nasledujúcich dvoch mesiacov, uvádza web Akipress.
Ak by sa nové opatrenia prijali, mohli by zásadne zmeniť podobu tureckého turizmu – a to najmä pre návštevníkov zvyknutých na neobmedzené švédske stoly.
Pozrite si archívnu reportáž o požiaroch v Turecku a Grécku:
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo