U nás to bol medvedí guláš, vo Švédsku sendviče s losím a sobím mäsom. Miestni aj turisti si obľúbili novú špecialitu, ktorú ponúka bistro asi 200 kilometrov za polárnym kruhom. Je z toho kulinárska senzácia.
Vo švédskej Kirune sa okrem sťahovania svetoznámeho kostola, nehovorí o ničom inom, len o losích a sobích sendvičoch. Lákajú miestnych i turistov.
„Chutí mi. V Anglicku máme skôr mäso z jeleňa, ale nemá takú výraznú chuť,“ hovorí jeden z nich.
„Mohla by som jesť iba toto jedlo a zvyšok mesiaca by som nemusela jesť iné mäso,“ dodáva ďalšia turistka.
„Je to úspešné, lebo každý, kto príde do Švédska chce ochutnať soba alebo losa. Mäso je jemné, nič čo by niekomu mohlo vyslovene prekážať. Funguje pre ľudí z celého sveta - Ázie, Ameriky, Európy,“ tvrdí majiteľ Zebastian Bohman.
Toto jedlo poznajú v hovädzej verzii v americkej Philadelphii, kde to volajú cheesesteak, pretože neoddeliteľnou súčasťou je tavený syr. Inšpirácia je jasná, akurát upravená na lokálne pomery.
„Keď sme sa ľudí pýtali, čo im tu v Kirune chýba, hovorili, že bagety zo Subwayu. Hneď sme vedeli, že mäso by sme chceli lokálne - no a tu sa dá najľahšie zohnať sobie a losie,“ dodáva Cecilie Absahamsson, šéfkuchárka a majiteľka.
Aj keď vo Philadelphii nikdy neboli, narazili na recept na internete a povedali si, že to je ono. Najťažšie bolo zohnať dodávateľa hoagie sendvičového pečiva - tvarovo je podobné bagete, chuťovo pripomína skôr mäkkú žemľu.
Divina zo švédskych lesov ale nie je lacný špás, práve naopak.
„Keď sme s tým začali, nevedel som, že je to najdrahšie mäso, aké sa dá vo Švédsku kúpiť. Ale sendviče sa predávajú. Takže máme robotníkov, ktorí si k nám chodia pochutiť na najdrahšom sendviči v krajine. Jedna porcia stojí vyše 20 eur," zakončí majiteľ.
Okrem sendvičov majitelia rozšírili menu aj o hamburgery a šaláty so sobím a losím mäsom, alebo ich kombináciou.
A stále majú plno. Týždenne podnik spotrebuje v priemere 100 kilogramov losieho mäsa, 50 kíl údeného soba a 500 kusov pečiva.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo