Regionálne úrady verejného zdravotníctva vykonávajú na vianočných trhoch celoslovenské kontroly.
Dodržiavanie hygienického štandardu v stánkoch na vianočných trhoch môže zákazník vyhodnotiť podľa čistoty pracovných dosiek, kuchynských pomôcok a pracovného odevu zamestnancov. Vyplýva to z odporúčaní Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.
Ľudia by si takisto mali všímať, či zamestnanci dodržiavajú základné hygienické zásady, napríklad či nechytajú polotovary, potraviny alebo hotové pokrmy holými rukami.
Pri manipulácii s jedlom by zamestnanci mali mať jednorazové rukavice a pokrývku hlavy.
Chladené potraviny a používané polotovary podľa odborníkov nesmú byť uložené voľne, patria do chladiacich alebo mraziacich zariadení.
„Vystavované nebalené pokrmy a potraviny v stánkoch musia byť vhodne chránené pred kontamináciou z okolitého prostredia, prikryté aspoň ochrannou fóliou,“ upozornili hygienici.
Zároveň pripomenuli, že regionálne úrady verejného zdravotníctva ako obvykle vykonávajú na vianočných trhoch celoslovenské kontroly v záujme prevencie a ochrany zdravia obyvateľov.
Boli sme sa pozrieť na vianočných trhoch v Bratislave. Pozrite si reportáž:
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo