Kúsok poslali poštou do Švajčiarska a zažiaril. Manželia z Vrábeľ vyrobili syr, ktorý sa dostal medzi 14 najlepších vo svete. V Berne pritom súťažilo viac ako 5000 syrov.
Manželia Blaškovci prvé syry vyrábali na sporáku v kuchyni. Sami pre seba. „Doma na kolene v jednom hrnci 40-litrovom a jednoducho sme skúšali, chutnali,“ spomína Lucia Blašková, syrárka z Vrábeľ.
Prvé syry, ktoré kedy vyrobili, nikdy nenačali a majú ich odložené už 10 rokov.
Vtedy ani nedúfali, že raz s jedným zo svojich syrov zahviezdia na „kulinárskych Oscaroch“.
„Keď počujete na konci, že akí boli prekvapení, že ten syr je zo Slovenska. Počujete to Slovakia, tak proste máte zimomriavky a ste hrdí, že ste zo Slovenska,“ hovorí k výhre syrárka.
Na svetovej syrárskej súťaži vo švajčiarskom Berne súťažilo viac ako 5000 syrov. Takto vysoko sa doposiaľ žiaden náš nedostal.
Syr manželov z Vrábeľ má titul top 14 sveta, ale zároveň aj špeciálnu cenu ako najlepší nový syr roka.
Výroba syrov je pre Blaškovcov hobby. Bochníky v policiach sú vraj ich najväčší poklad.
„Raz do týždňa sa tie syry otáčajú. Každý jeden sa musí otočiť, aby správne zrel,“ hovorí Lucia Blašková.
Syry musia zrieť niekoľko mesiacov. Niektoré z ich syrov majú štyri mesiace, niektoré pol roka a niektoré aj dva roky.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo