Napríklad, koľko cukru obsahuje čokoláda alebo jablko.
Kľúčenka, ktorá vám presne odmeria obsah cukru vo vašej obľúbenej čokoláde. No nielen to. Za niekoľko sekúnd preskúma akúkoľvek potravinu a oznámi, aké látky v skutočnosti obsahuje.
Slovenských vedcov sme sa pýtali, či tomu môžeme dôverovať.
Novinka dá ľuďom možnosť preveriť si tvrdenia výrobcov na obaloch potravín. Tzv. spektrometer dokáže urobiť analýzu látok obsiahnutých napríklad v jablku, čokoláde alebo pudingu. Pre slovenských vedcov to však nový vynález nie je. Molekulárny senzor poznajú, ibaže trocha väčší.
Čo zatiaľ nemáme sú také potravinové senzory, ktoré strčíte do kabelky a využijete napríklad pri nákupe potravín.
Práve s takýmto nápadom prišli dvaja Američania. Molekulárny senzor zmenšili na veľkosť kľúčenky, pridali doň laser a prepojili s telefónom.
Podľa výrobcov ním dokážete zistiť napríklad to, či je melón sladký, koľko máte v nápoji kalórii i to, ako sa darí vašej rastline.
Hoci u nás takúto vecičku ešte nezoženiete, slovenskí vedci nespia na vavrínoch. Vynašli napríklad vlastné minilaboratórium na skúmanie obličiek zo vzorky krvi a pracujú i na senzore zisťujúcom kvalitu vody, ktorý sa vám zmestí vrecka.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo