Za čo všetko im vďačíme a čo nám dávajú? Prezradíme vám ich najväčšie tajomstvo.
Už od detstva patria, spoločne so slivkami a višňami, k môjmu obľúbenému ovociu. A prečo ich ľudia milujú? Sú nenáročné na zbieranie, pretože sa pri ich oberaní „tak nenadriete" ako pri malinách, jahodách, či ríbezliach.
Najviac marhúľ pestujú Turci
Svetová internetová encyklopédia wikipedia uvádza, že ich pôvod je sporný. Údajne ich začali pestovať v starom Arménsku, odtiaľ aj pôvodný názov: Prunus armeniaca - arménska slivka. Do Európy sa dostali vraj vďaka Alexandrovi Veľkému.
Marhuliam sa vo všeobecne darí na miestach, kde je teplo. Najväčším svetovým pestovateľom a vývozcom marhúľ je dnes Turecko. Prevláda však konsenzus, že marhuľa bola zdomácnená v Číne a do Európy sa dostala cez strednú Áziu a práve cez dnešné turecké územie v Malej Ázii.
Na svete existuje niekoľko odrôd, u nás vypestovali niektoré typické slovenské odrody. Od staroveku ich pestujú Peržania, Egypťania sušené marhule používali ako sladidlo. Odrody marhúľ sa delia na štyri ekogeografické skupiny: stredoázijskú, iránsko-kaukazskú, európsku a džungársko-cajlingskú.
Najrozmanitejšie sú stredoázijská a iránsko-kaukazská (vrátane tureckých odrôd). Európska, ku ktorej patria aj kultivary zo Severnej Ameriky, Austrálie a južnej Afriky, je najmenej rozmanitá. Východoeurópske kultivary sa však v nej zreteľne líšia od ostatných.
Sú dobré na pleť a omladzujú
Marhule majú v sebe katorén, ktorý s vitamínom C posilňuje imunitný systém. Práve vďaka nemu, má ho aj mrkva, vďačia marhuľky za nádhernú peknú oranžovú farbu.
Toto chutné ovocie omladzuje pleť a odborníci radia zjesť ich čo najväčšie množstvo, resp. obložiť si nimi tvár. Blahodárne totiž z nich na ňu pôsobí kyselina panthoténová (vitamín B5). Je schopná spáliť tuky, zvýšiť vitalitu a spevniť pokožku, vlasy a nechty.
Toto vzácne ovocie má v sebe aj niacín (jeden z vitamínov B), ktorý je „hnacím motorom" na výkonnosť. V marhuliach nájdete aj kyselinu listovú a vraj aj zlepšujú náladu.
Postup
Lístkové cesto rozdelíme na dve polovicu. Jednu z nich rozvaľkáme a položíme na plech. Na cesto dáme piškóty, poukladáme zavárané alebo čerstvé mäkké marhule (aby sa upiekli) a všetko zalejeme pudingom uvareným z litra mlieka, pudingový práškov a cukru.
Na vrch dáme druhú polovicu rozváľaného cesta. Pečieme krátko, aby cesto zostalo svetlé. Po vychladnutí krájame na rezy a ocukríme.
A už nám neostáva nič iné, iba vám zapriať dobrú chuť!
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo