Ovocie nemôže nahradiť pestrú stravu, treba aj silnejšie bielkoviny, platí zásada že ničoho príliš a všetko s mierou, tvrdí odborník na stravu.
Už si ani nepamätá ako chutí mäso, zemiaky, či cestoviny. Peter je vitarián. Do úst nevezme nič iné ako ovocie a zeleninu. Odborník pred takýmto typom stravovania však varuje. My sme teda zisťovali aké ovocie a zelenina sú najzdravšie, a koľko ich vlastne treba konzumovať.
Peter pracuje ako kondičný tréner. Množstvo mäsa a tvarohu, teda typickú stravu fitness odborníkov, by ste však v jeho jedálnom lístku hľadali márne. Živí sa surovým ovocím, zeleninou, orechmi a klíčkami. A tvrdí, že žiadne živiny mu nechýbajú. „Bežne zjem aj 20 banánov denne, Robím si konopné mlieko ráno, to má toľko bielkovín ako 150 gramov kuracieho stejku," opisuje Peter.
Keď Peter prešiel na surovú stravu, schudol štrnásť kíl. Síl mu vraj ale neubudlo, v posilňovni dvíha rovnaké váhy ako keď zvykol obedovať rezne. Dnes sú jeho hlavnými chodmi rozmixované zeleninové a ovocné šťavy.
Zelená zdravá bomba síce nevyzerá lákavo, no je chutná a sýtejšia než by ste čakali. Napriek množstvu vitamínov však odborníci nie sú takýmto stravovaním nadšení. „Ovocie nemôže nahradiť pestrú stravu, treba aj silnejšie bielkoviny, platí zásada že ničoho príliš a všetko s mierou," hovorí dietológ Peter Minárik.
Pre bežných všežravcov odborníci odporúčajú päť porcií ovocia a zeleniny denne. Jedna porcia by mala mať asi veľkosť dlane. Prevažovať by však mala zelenina, má totiž menej cukru a energie. „Kvalitná listová zelenina v našom stravovaní chýba," hovorí kondičný tréner Peter Fijalka.
Najvýživnejšie potraviny sú tie, ktorá majú na 100 kcal aspoň desať percent potrebnej dennej dávky dôležitých živín. V jedálnom lístku by tak nemala chýbať napríklad kapusta, či žerucha, na ktorú často zabúdame. "Z takých tých top ten, by som povedal kapustovú zeleninu, kel, ružičkový kel, brokolica, bobuľové ovocie," dodáva Minárik.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo