Živým dôkazom sú obľúbené rodinné jedlá, ktorých recepty sa odovzdávajú z generácie na generáciu.
Práve v týždni, keď má v slovenských kinách premiéru film Babovřesky 3 vychádza aj jeho kniha Nebe v hubě 2 s podtitulom Čertův švagr. Vyznáva sa v nej k svojej láske - k jedlu a vareniu.
Láska k vareniu a k dobrému jedlu totiž nebola a ani nemôže byť prekonaná
„Vedieť si uvariť je predsa čosi úžasné," rozplýva sa Zdeněk Troška. „A keď sa chce, čas sa na to vždy nájde. Urobiť si totiž čas na prípravu dobrého jedla a jeho naservírovanie je polovicou životnej radosti a pohody."
Podľa Z.Trošku vedeli naši predkovia navariť aj z mála, a pritom to bolo chutné. Malo to nápad a bolo to navyše zdravé.
Živým dôkazom sú obľúbené rodinné jedlá, ktorých recepty sa odovzdávajú z generácie na generáciu. Láska k vareniu a k dobrému jedlu totiž nebola a ani nemôže byť prekonaná, či nahradená ničím dokonalejším, modernejším alebo supertechnologickým.
„Jedno vám poviem: keď ste smutní, otrávení, opustení, naštvaní alebo inak nešťastní, vždy si uvedomte, že jedno z najkrajších svetiel vo vašom živote je žiarovka v chladničke," usmieva sa obľúbený režisér.
Nebe v hubě 2 aneb Čertův švagr je zbierka receptov, ktoré sú predovšetkým jednoduché, rýchle, lacné a chutné. Ponúka napríklad nátierky, ktoré nesklamú - nátierka z varenej kapusty, z vajíčok vyprážaných na masle, alebo hubovú delikatesu na tousty.
Hlavičky hríbov posolíte, okoreníte a obalíte plátkom anglickej slaniny, do ktorej primotáte ešte pár lupienkov tymiánu alebo bazalky. Prípadne pridáte kúštik kôpru, rozmarínu, proste niečo voňavé a na plechu s papierom napečenie upečiete v rozohriatej rúre. Položíte na toast a jete:)
Zdeněk Troška sa však pýta, či vieme ešte jesť a piť. S chuťou, pôžitkom. Viete si urobiť na jedlo čas, porozprávať sa pri ňom, stráviť príjemné chvíle?
Aj preto ponúka stále obľúbené šaláty, pozabudnuté jedlá, alebo kapitolu, ktorá uspokojí každú chuť. Viete, čo je v nej? Nebudeme prezrádzať.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo