Ale pozor, podľa štatistík sa prejedáme.
Stáva sa vám, že ste v práci neproduktívni, či podráždení? Aby ste sa takýmto problémom vyhli, doprajte si teplý a vyvážený obed.
Vášmu zamestnávateľovi zo zákona vyplýva povinnosť zabezpečiť vám počas pracovnej doby teplý a zdravý obed. Toto opatrenie bolo uzákonené na ochranu zdravia zamestnancov.
Podpora pravidelného stravovania sa je dôležitou súčasťou stratégie na boj proti obezite
Zamestnávatelia najčastejšie zabezpečujú obedy prostredníctvo stravných lístkov, má ich až 51 percent zamestnaných.
Druhý najobľúbenejší spôsob je stravovanie v kantíne, v ktorých obeduje 31 percent pracujúcich.
Dôvody prečo ľudia neobedujú
Patríte medzi 14% ľudí, ktorí nepociťujú vynechaný obed? Je však veľa dôvodov pre ktoré sa na obed nestihne ísť.
Prieskum sa zamestnancov pýtal aj na to, aké následky na sebe pozorujú v prípade, keď neobedujú. Únava je najčastejším príznakom, pociťuje ju až 40% ľudí, zlú náladu alebo popudlivosť si na sebe všíma 34 percent opýtaných, zatiaľ čo problémami sústrediť sa alebo bolesťou hlavy trpí zhodne 29 percent respondentov.
Žiadne negatívne následky bez jedla počas pracovnej doby nepociťuje len 14% opýtaných. Vynechávaním obedov vám hrozia aj dlhodobé následky.
Nepravidelná strava totiž vedie k zvýšenej chuti na kalorické jedlá a to najmä večer, keď si telo ukladá do tukov najviac. Zvyšuje sa vám tak riziko obezity.
Každý druhý z nás je obézny
Podľa údajov Eurostatu u nás trpí nadváhou alebo obezitou viac než polovica dospelých. Z oboch pohlaví sú na tom horšie muži, z ktorých má len 31% normálnu váhu.
Toto číslo neustále narastá a podľa Európskej komisie súvisí so stravou a pohybom až 6 zo 7 hlavných rizikových faktorov vedúcich k predčasnej smrti.
Na Slovensku to platí obzvlášť. Už od našej samostatnosti sú srdcovocievne choroby, ktoré sa spájajú zo zlým životným štýlom, na prvom mieste v rebríčkoch príčin smrti.
Najaktuálnejšia štatistika z roku 2011 tvrdí, že infarkt, mŕtvica a iné srdcovocievne choroby boli príčinou smrti až u 59,8 percent zomrelých žien a skoro 46 percent mužov.
Ženy sú na tom lepšie ako muži
Podľa údajov úradu verejného zdravotníctva jeme viac ako sú odporúčané denné výživové dávky.
Najhoršie sú na tom starší muži, nad 35 rokov, ktorí jedia skoro o polovicu viac ako by mali. O čosi lepšie sú na tom mladší muži, u ktorí prekračujú odporúčané dávky jedla v priemere o 19%.
Ženy na tom nie sú o veľa lepšie. Jedia totiž o viac než tretinu bielkovín viac ako sú odporúčané denné dávky. Za posledné roky stúpal objem bielkovín najmä u mladých žien, od roku 2004 do 2012 to bolo až o 14 percent.
U žien starších ako 35 rokov sa konzumácia bielkovín drží stabilne na úrovni prekračujúcej odporúčané množstvá až o 40 percent.
Údaje v článku vyplývajú z prieskumu GfK zameraného na obedové návyky zamestnancov.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo