Viete, čo kupujete?
Na skutočné mleté mäso v obchodoch takmer nenarazíte. Spotrebiteľský časopis dTest poslal do laboratória 12 výrobkov obsahujúcich mix hovädzieho a bravčového mäsa. Výsledok testu nie je uspokojivý, píše tn.cz.
Mleté mäso vyhláška definuje ako čerstvé mäso, ktoré je len mechanicky spracované a obsahuje maximálne jedno percento soli. "Také sme však v chladiacich boxoch objavili len jedno jediné. Ak totiž výrobca do mäsa pridá soli viac alebo ďalšie prísady, napríklad rastlinnú bielkovinu, farbivá, arómy a podobne, výrobok už sa nesmie nazývať mletým mäsom, ale mäsovým polotovarom," vysvetľuje Daniel Pavlis , vedúci redakcie časopisu dTest.
Tretina baleného mletého mäsa v teste dostala zlé známky v senzorickom hodnotení, ukázali sa aj veľké rozdiely v obsahu mäsa. Niektoré výrobky s najrôznejšími prídavkami nešetria. Okrem antioxidantov, konzervantov a stabilizátorov bola v zložení napríklad kochineal, farbivo získavané z hmyzu.
Náhrady v podobe sóje či hydinového separátora sa nenašli, do niektorých testovaných polotovarov však výrobcovia pridali bravčovú a hydrolyzovanú repkovú bielkovinu. Prečo? Ponúkajú sa dve možné vysvetlenia. "Pridaná bielkovina skresľuje laboratórne výpočty obsahu mäsa. Pri prípadnej kontrole sa tak môže zdať, že je vo výrobku viac mäsa ako v skutočnosti. Navyše hydrolyzovaná bielkovina a tiež kvasnicový extrakt alebo výťažok z droždia predstavujú spôsob, ako dostať do jedla glutamát, bez toho, aby sme to my spotrebitelia vedeli. Glutamát totiž z hydrolyzovanej bielkoviny vznikne až pri tepelnom spracovaní výrobku, "hovorí Daniel Pavlis. Soli kyseliny glutámovej slúžia na zvýraznenie chuti a citlivým ľuďom môžu spôsobiť zdravotné ťažkosti.
Pridanú bielkovinu laboratórium objavila vo výrobkoch, ktoré boli zároveň najhoršie hodnotené v senzorických skúškach. Ide o výrobok z mletého mäsa mix (Albert / Výrobky mleté) a Mletý mäsový polotovar miešaný (Tesco / Country menu).
Pokiaľ ide o obsah mäsa, test odhalil medzi jednotlivými výrobkami veľké rozdiely. Testované mäsové prípravky udávali na obaloch obsah mäsa od 53 do 98 percent, výsledky laboratórnych meraní sa však niekedy líšili. Pri výrobku Tesco Value Mletý mäsový prípravok miešaný laboratórium zistila dokonca o štvrtinu mäsa menej, než uvádzal výrobca - miesto 96 iba 71,5%.
Časopis dTest nechal overiť aj zdravotnú nezávadnosť všetkých výrobkov. Laboratórium hľadala napríklad salmonelu, E. coli aj baktérie rezistentné na antibiotiká, žiadne mikrobiologické nedostatky však neobjavila.
Víťazom testu sa stalo jediné skutočné mleté mäso v teste, teda produkt, ktorý obsahoval len mäso, a to 50% hovädzieho a 50% bravčového, a soľ. Ide o Mleté mäso Mix 100% predávané pod značkou Čerstvá porcia v Lidli. Kompletné výsledky nájdete v časopise dTest.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo