Podľa britskej odborníčky môžeme konzumovať aj veci, ktoré by väčšina ľudí vyhodila.
Prekročený dátum minimálnej trvanlivosti alebo dátum použiteľnosti neznamená, že potraviny musíte automaticky vyhodiť. V niektorých prípadoch ich môžete konzumovať aj ak sa objaví na povrchu pleseň. Tvrdí to britská odborníčka na potraviny Joanna Blythmanová, ktorá pre denník Daily Mail analyzovala najbežnejšie potraviny. Prezradila, ktoré môžeme pokojne a bezpečne jesť aj po vypršaní dátumu minimálnej trvanlivosti.
Odborníčka považuje za bezpečné jedlá s veľkým obsahom soli alebo cukru. Napríklad zelenina v náleve konzervovaná octom alebo med a džemy. To isté platí aj o chipsoch, kyslej kapuste alebo sušienkach. Ale podľa Blythmanovej môžeme konzumovať aj potraviny, ktoré by väčšina ľudí vyhodila. Sú to napríklad syry alebo chlieb, na ktorých sa už objavila pleseň. "Aj keď sa na povrchu objaví pleseň, vršok môžete odkrojiť a zvyšok skonzumovať. Rovnaký princíp platí aj o chlebe," hovorí odborníčka o tvrdom syre, napríklad o čedare. Ale zároveň dôrazne varuje, aby čitatelia nejedli mäkké syry po záruke, tie totiž obsahujú baktérie.
Problém dokonca nevidí ani vo vajíčkach, ktorým skončila spotreba. "Môžete ich použiť do koláčov alebo ich uvariť natvrdo do šalátu. Ale nemali by sa jesť miešané, vyprážané alebo varené na mäkko, ak vám doma ležali príliš dlho."
Pozor však na mäso. Odborníčka dôrazne varuje pred konzumáciou expirovaného mäsa. Predovšetkým hydinové a bravčové mäso sú najväčším zdrojom otráv jedlom.
Tieto potraviny môžete konzumovať aj po dátume spotreby:
Mlieko - pasterizované vydrží o 50% dlhšie, než čo udáva dátum spotreby. Avšak len ak je uskladnené pri nízkych teplotách. Je lepšie ho tak skladovať vzadu v chladničke, nie vo dverách. Ak skysne, stále ho možno využiť k tvorbe palaciniek
Vajíčka - podľa správy Dana Gundersena, vedca zaoberajúceho sa jedlom, vydržia vajíčka tri až päť týždňov, ale musia sa skladovať pri teplotách pod 5 ° C, aby sa predišlo potenciálnemu rastu baktérií salmonely
Sladkosti - čokoľvek s vysokým obsahom cukru, napríklad marmelády alebo medy
Kyslá kapusta - bezpečné ako ostatné jedlá konzervované solením, konzervovaním alebo vysušením
Chipsy - hoci možno zmäknú, vysoký obsah soli zabezpečí, že je bezpečné ich zjesť
Nevarené cestoviny - kým zostávajú v neporušenom hermeticky uzavretom obale, vydržia večne
Chlieb - v mrazničke vydrží roky, pokiaľ začne plesnivieť, stačí skazené kusy odkrojiť a zvyšok môžete zjesť
Konzervované potraviny - keď sú uložené na chladnom a temnom mieste, predĺži sa ich životnosť
Balený šalát - ak listy nezačnú plesnivieť, zvädnutý šalát oživí ľadová voda
Čokoláda - vydrží dlho, pokiaľ je dlho otvorená objavia sa občas na povrchu biele škvrny známe ako "kvet".
Pri nákupe potravín tak môžete veľa ušetriť a napriek tomu získať kvalitné jedlo.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo