Podľa vedcov by dospelý človek nemal konzumovať viac než desať kociek cukru denne.
Vedci s ním už dlho bojujú a prezývajú ho zabijakom 21. storočia. Cukor je podľa nich najrozšírenejšia legálna droga, ale bez nej sa človek málokedy zaobíde. Je totiž skoro vo všetkých potravinách, ktoré považujeme za zdravé. Píše TN.cz.
Podľa vedcov by dospelý človek nemal konzumovať viac než desať kociek cukru denne, pretože hrá dôležitú úlohu v rozširovaní obezity a cukrovky. Podľa správy Svetovej zdravotníckej organizácie ale toto množstvo prekračujeme. V severnej a strednej Amerike sa priemerná spotreba pohybuje okolo 19-tich kociek a v Európe dokonca okolo 20!
Pýtate sa, že ako je to možné? Cukor totiž obsahuje aj ovocie. Napríklad jablko obsahuje štyri a pol kociek cukru a mango dokonca deväť. Ale cukor v ovocí nie je to isté ako cukor v čokoláde alebo ovocných džúsoch. V ovocí je totiž viazaný v štruktúre, zatiaľ čo pridané cukry sú v jedle voľné a sú telu k dispozícii v omnoho väčších dávkach.
O množstve cukru v potravinách sa navyše nezaujímame u jedál, ako sú omáčky na cestoviny alebo hotové polievky, ktoré tiež obsahujú značné množstvo cukru.
Cukru sa nevyhnete ani pri dodržiavaní nizkotučnej diéty. Okrem cukrovky a obezity spôsobuje aj ďalšie problémy. Telo si totiž cukor, ktorý nevyužije ako palivo premieňa na tuk, ktorý sa ukladá okolo dôležitých orgánov, čím sa zvyšuje riziko ochorení pečene alebo srdca.
Vedci sa obávajú, že konzumácia väčšieho množstva cukru môže vyvolávať niektoré druhy rakoviny. Zistili totiž, že niektoré nádory majú inzulínové receptory a rastú, keď v tele ako reakcia na glukózu stúpne hladina tohto hormónu.
Obmedziť príjem cukru je skutočne zložité, hlavne preto, že pridaný cukor je schovaný aj v jedle, v ktorom ho neočakávame. Ale chuťové bunky sa dokážu prispôsobiť, takže pokiaľ začnete obmedzovať prísun cukru postupne, podľa chuti to sami nepoznáte.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo