Domáce

Tajomstvo slovenského "zlata" sa skrýva v maličkostiach

bryndza.jpg

Ale ešte viac v konzumentoch.

Nie je to tak dávno, čo naši bryndziari vo všeobecnosti hrozili pohromou, pretože sa cítili byť ohrození zahraničnými napodobovateľmi.

Aktuálne bijú na poplach tí, ktorí zabezpečujú, aby sa ovčie mlieko zmenilo na bryndzu - teda syr špecifickej chuti a jedinečných vlastností.

Cena ovčieho mlieka totiž medziročne vzrástla asi o 15 percent na 1,40 eura za liter. Zdraželo aj kravské mlieko - z 30 na 36 centov - pričom pri výrobe bryndze sa využíva aj to kravské, jeho podiel však nesmie prekročiť 50 percent.

Na strane druhej, výrobcovia vraj nemôžu nárast cien mlieka preniesť do cien bryndze, pretože  sú pod tlakom predajcov.

"Ustupovať môžeme, ale len za cenu znižovania výroby a prepúšťania," vyhlásil riaditeľ  Bryndziarne a syrárne vo Zvolenskej Slatine Sven Harman.

Na Slovensku sa ročne vyrobí asi 4 000 ton bryndze. A hoci ide o produkt, ktorý sa považuje za typický pre Slovensko, v prepočte na obyvateľa každý skonzumuje len necelý kilogram za rok.

Čokolády vraj zjeme viac než päť kilogramov na hlavu.

Pre každého a na čokoľvek! Rýchle a dostupné pôžičky. Klikajte tu.



BRATISLAVA/ TASR, TVNOVINY.sk, mg
Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

Dôležité udalosti