Onedlho by vraj gastrooscara mohol dostať aj niekto u nás.
Vo Viedni pribudli štyri, Budapešť má tretiu a Praha obhájila dve Michelinove hviezdy.
Kým všetci naokolo sa tešia z gastrooscarov, Slovensko zas dostalo figu borovú. Prestížny bedeker európskych miest vyšiel po roku opäť a žiadna z našich reštaurácií sa tam neobjavila.
Zisťovali sme, či naozaj nevieme variť alebo sa nedokážeme predať.
Slováci ostali, ako sa hovorí, s dlhým nosom. Naše reštaurácie ani tento rok na toho pomyselného gastroosacara opäť nedosiahli. Naši odborníci ale hovoria: Nevaríme horšie ako iní, no Česi sú naozaj o krok pred nami.
Peter Sisák, odborník na gastronómiu a gurmán: „Korene treba hľadať niekde v minulosti. Pokiaľ Prahu navštevovali západní Nemci, ktorí za marku dostali pätnásť až dvadsať korún, tak Slovensko bolo plné východonemeckých turistov, ktorí prišli s predplatenou penziou, čo sa zákonite prejavilo aj v ponuke reštaurácií."
No, časy sa zmenili a aj naši majstri kuchári už kráčajú s dobou. Tí najlepší by sa za svoje chutné umenie nemuseli hanbiť ani v tých najvychytenejších svetových reštauráciách. Niektorí cítia veľkú krivdu."
Tomáš Tejbus, šéfkuchár v najluxusnejšom tatranskom hoteli: „Michelin Guide nemá až taký záujem o to, aby zavítal na Slovensko a v podstate pozrel sa na tú kvalitu jedla, ktorú my v skutočnosti ponúkame."
Roman Paulus, šéfkuchár a držiteľ Michelin Star: „Je to najuznávanejší sprievodca a samozrejme tá hviezda, to je sen každého kuchára."
Oldřich Sahajdák, šéfkuchár a držiteľ Michelin Star: „Chodievam sa inšpirovať k tým najlepším a tí majú tieto dve-tri hviezdičky."
Pôžička Cetelem: výsledok posúdenia do 10 minút. Klikajte tu.
Títo muži si vychutnávajú slávu. Kraľujú českej gastronómii. Prestížne hviezdy obhájili. Naši hoteliéri ale tvrdia. U nás sa v tomto biznise ťažko podniká.
Jozef Bendžala, čestný prezident Zväzu hotelov a reštaurácií: „Vysoké odvody a vysoké dane. K čistej mzde zamestnancov je treba priplatiť takmer päťdesiat percent ešte na odvodoch a niektoré majú problém prežiť."
Mnohí tak na gastrooscarov radšej ani nemyslia.
Jozef Bendžala, čestný prezident Zväzu hotelov a reštaurácií: „Michelinova reštaurácia a hviezda je veľmi drahá. Len kuchár stojí takmer desať až dvanásťtisíc eur mesačne, plus odvody."
Peter Sisák, odborník na gastronómiu a gurmán: „Tá hviezda je na Slovensku na spadnutie."
To si zas myslia optimisti. Vraj kľúč k úspechu je jednoduchý a má ho v rukách každý z nás.
Hoci sme Michelina nezískali, môže nás tešiť, že sme žiadneho ani nestratila. No všetci veria, že raz nás kulinársky sprievodca na mapu svetovej gastronómie určite zaradí. No a že potom to už nebude maličkosť, o tom svedčí fakt, že istý držiteľ Michelina z Francúzska sa bál, že po roku svoju hviezdu neobháji a spáchal samovraždu.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo