Domáce

Užívanie omega-3 mastných kyselín má na krvný tlak podobný vplyv ako zmena životného štýlu

shutterstock_88750873.jpg
Zdroj: Shutterstock.com

Poukazuje na to nová meta-analýza zložená z 70 randomizovaných, kontrolných štúdií.

Užívanie doplnkov výživy s účinnou látkou omega-3 alebo potravín bohatých na túto látku môže byť rovnako účinné na zníženie vysokého krvného tlaku ako zníženie užívania sodíka alebo alkoholu, respektíve viac športových aktivít. Poukazuje na to nová meta-analýza zložená z 70 randomizovaných, kontrolných štúdií.

Podľa údajov uverejnených v časopise American Journal of Hypertensinon, užívanie EPA a DHA omega-3 vykazuje priemerné zníženie systolického a diastolického krvného tlaku o 1,52 mmHg a 0,99 mmHg. Zníženie bolo porovnávané s užívaním placeba.

Zdroj: Shutterstock.com

Kardiovaskulárne výhody boli ešte väčšie u neliečených hypertonikov, u ktorých došlo k priemernému zníženiu systolického a diastolického krvného tlaku o 4,51 mmHg a 3,05 mmHg. Zároveň sa v štúdii uvádza, že až 60% dospelej populácie má zvýšený krvný tlak.

Výhody omega-3 nie sú obmedzené len na hypertonikov. Zníženie krvného tlaku bolo dokázané aj u ľudí, ktorí majú krvný tlak v poriadku. V tejto skupine bolo pozorované zníženie systolického a diastolického krvného tlaku o 1,25 mmHg a 0,62 mmHg.

Významný klinický dopad

„Pri meraní krvného tlaku môže mať dokonca aj malé zníženie významný klinický vplyv," povedal Dominik Alexander, PhD., autor štúdie. Podľa zistení , každé zníženie krvného tlaku o 2 mmHg znižuje mieru úmrtnosti na infarkt o 6%, mieru úmrtia na ischemickú chorobu srdca o 4% a celkovú úmrtnosť o 3%.

Dominik Alexander, PhD. poznamenal, že pokles systolického krvného tlaku o 1,25 mmHg by mohol zabrániť vzniku hypertenzie v pred-hypertéznom štádiu. „Pokles o 4,51 mmHg pri systolickom krvnom tlaku u pacientov s vysokým krvným tlakom by mohol pomôcť sa individuálne vyhnúť nutnosti brať lieky na reguláciu hladiny krvného tlaku," dodal.

Zistenia ocenil aj Adam Ismail, výkonný riaditeľ Celosvetovej organizácie pre EPA a DHA Omega-3 mastných kyselín (GOED). „Výsledky tejto štúdie stavajú na bohatých predchádzajúcich údajoch, ktoré dokazujú, že príjem EPA + DHA znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení," povedal Ismail. „Teraz je známou skutočnosťou, že EPA a DHA znižujú triglyceridy a krvný tlak, a dokonca aj veľmi kritické meta-analýzy dokázali, že užívanie Omega-3 znižuje riziko úmrtia v dôsledku zlyhania srdca o 9%."

Detaily štúdie

Alexander a jeho spoluautori z Exponent Inc. A Van Elswyk Consulting, Inc. skúmali vplyv EPA a DHA z potravín bohatých na omega-3 a výživových doplnkov na vysoký krvný tlak. Do meta-analýz boli zaradené iba randomizované klinické štúdia a ich trvanie muselo byť minimálne 3 týždne.

Zníženie pozorované u neliečených hypertonikov bolo podobné, dokonca vyššie ako zníženie vysokého krvného tlaku pozorované zmenami životného štýlu. Napríklad, štúdia s neliečenými pacientmi s vysokým krvným tlakom preukázala, že zníženie sodíka v potrave znižuje systolický krvný tlak o 3,6 mmHg, viac fyzickej aktivity znižuje krvný tlak o 4,6 mmHg a obmedzenie alkoholu o 3,8 mmHg.

„Tieto výsledky sú v súlade s našimi zisteniami ako aj so zisteniami iných, starších meta-analýz," napísal autor. „Zníženie vaskulárnej rezidencie prostredníctvom zmien v endoteliálnych funkciách je považované za primárny mechanizmus, ktorým EPA a DHA môžu znížiť krvný tlak."

„Nedávne systematické posudzovanie a meta-analýz randomizovaných kontrolovaných štúdií zistili lepšiu endoteliálnu funkciu v reakcii na užívanie EPA a DHA, zvlášť u pacientov s rizikovými faktormi pre vznik kardiovaskulárnych ochorení, vrátane hypertenzie, nie však v skupine u zdravých jedincov mladého a stredného veku. V porovnaní s normotenzívnymi subjektmi v našej meta-analýze môžu toto pozorovanie vysvetliť . Toto pozorovanie by mohlo v našej štúdii vysvetliť väčšiu odozvu u neliečených hypertéznych subjektov v porovnaní s normotenzívnymi subjektmi."

„Celkovo, dôkazy z randomizovaných kontrolovaných štúdií preukazujú, že užívanie (minimálne) 2 g denne E/A a DHA môžu znížiť (systolický a diastolický) krvný tlak s najväčším prínosom pozorovaným u hypertéznych jedincov, ktorí neužívajú antihypertenzívne lieky. Okrem toho nižšie dávky (medzi 1 a 2 g denne) môžu znížiť systolický, avšak nie diastolický krvný tlak."

„Z klinického a verejného zdravotného hľadiska, užívanie EPA a DHA môže znížiť krvný tlak a v konečnom dôsledku znížiť výskyt pridružených chronických ochorení," došli vedci k záveru.


BRATISLAVA/ PR článok
Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

Dôležité udalosti