Pri udržiavaní zdravia ústnej dutiny zohráva dôležitú úlohu výživa.
Škodlivé sú napríklad potraviny s vysokým obsahom cukru či citrusové šťavy.
Naopak, zdravie ústnej dutiny podporuje strava bohatá na vápnik, fosfor a vitamín D. Uviedol to prezident Slovenskej komory zubných lekárov (SKZL) Igor Moravčík.
Ako povedal, nadmerná a častá konzumácia sladkostí, ako aj potravín s vysokým obsahom cukru poskytuje ideálnu pôdu pre baktérie, ktoré pri rozklade cukrov produkujú kyseliny, čo vedie k erózii zubnej skloviny a následnému vzniku kazov.
Škodlivá je aj konzumácia potravín s výraznou kyslosťou, ako napríklad tradičné citrusové šťavy, limonády, ale aj energetické nápoje.
„Svojou vysokou kyslosťou výrazne prispievajú k degradácii skloviny,“ poznamenal Moravčík.
Naopak, vyvážená strava bohatá na vápnik, fosfor a vitamín D je dôležitá pre zdravie zubov.
„Tieto živiny pomáhajú posilňovať sklovinu a podporujú celkové zdravie ústnej dutiny,“ vysvetlil. Dôležitý je podľa neho tiež pravidelný príjem vody.
Tá neutralizuje škodlivé kyseliny, čím sa udržiava optimálne prostredie pre zdravie ústnej dutiny.
Pozrite si reportáž o tom, ako sa zmení liečba onkopacientov:
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo