Elixír zdravia, ktorý si viete pripraviť aj doma. Pozreli sme sa na výrobu kombuchy

Televízne noviny Markíza, správy pre celé Slovensko.

Korene má v Ázii a už pred vyše 2000 rokmi vedeli o jej pozitívnych účinkoch na zdravie.

Hovoria mu elixír zdravia. Jemne perlivý nápoj, ktorý vzniká fermentovaním čaju pomocou špeciálnej kolónie baktérií a kvasiniek. Kombucha alebo kombuča bola obľúbená počas socializmu a dnes sa stáva opäť trendom.

Hlavnú úlohu pri tvorbe zohráva SCOBY, čiže symbiotická kultúra baktérií a kvasiniek, ktorá je zodpovedná za fermentáciu čaju. Cukor sa pritom premieňa na kyseliny a na probiotiká. Výsledkom je jemne perlivý nealkoholický nápoj.

Ak sa vám zdá byť jej domáca príprava zložitá, nájdete ju dnes už aj v rôznych obchodoch.

„Chceli sme, aby Slováci trošku lepšie pili, ideálne nealko. Dali sme to dokopy rok dozadu,“ hovorí Lukáš Macko, slovenský výrobca kombuchy.

Prečítajte si tiež:

Zdravotné benefity

Nájdete ju v rôznych variáciách a príchutiach. Pravidelné pitie môže mať pozitívny vplyv na zdravie, hlavne na trávenie.

„Máme tam organické kyseliny, ktoré môžu pomôcť pečeni s odstraňovaním škodlivých látok. Môžu podporovať črevný mikrobióm. Keď je zdravé črevo, tak máme základ pre zdravú imunitu,“ vysvetlila výživová poradkyňa Lenka Orlovská.

Pri výrobe doma dbajte najmä na kvalitu ingrediencií, hygienu či dĺžku fermentácie. V obchode sa zase zamerajte na etiketu a na to, či neobsahuje pridané sladidlá a či nie je pasterizovaná, čo by znížilo jej zdravotné benefity.

Viac sa dozviete v priloženej reportáži vyššie.

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zdravie

Dôležité udalosti