Vedci odhalili, že rozmarín má nielen aromatické, ale aj liečivé vlastnosti. Nová zlúčenina odvodená z jeho účinných látok môže podporovať mozgové funkcie a pomôcť pri liečbe Alzheimerovej choroby.
Rozmarín je známy nielen ako aromatické korenie, ale aj ako bylinka s priaznivým účinkom na pamäť. Moderné výskumy potvrdzujú, že kyselina karnozová, ktorú obsahuje, môže podporovať kognitívne funkcie a bojovať proti neurodegeneratívnym ochoreniam.
Kyselina karnozová je silný antioxidant s protizápalovými účinkami, ktorý podporuje prirodzené obranné mechanizmy organizmu. Jej uplatnenie v medicíne však doteraz obmedzovala jej chemická nestabilita.
Vedci zo Scripps Research tento problém vyriešil syntézou diAcCA, stabilnej formy zlúčeniny, ktorá sa v tele premieňa na kyselinu karnozovú a preniká do mozgu. Výskumný tím pod vedením Stuarta Liptona a Phila Barana veria, že látka prinesie nové možnosti v liečbe Alzheimerovej choroby
Podľa štúdie publikovanej v časopise Antioxidants podávanie diAcCA myšiam s Alzheimerovou chorobou prinieslo viacero pozitívnych účinkov. Viedlo k zvýšeniu koncentrácie kyseliny karnozovej v mozgu, čo malo priaznivý dopad na pamäťové funkcie a kognitívne schopnosti.
Zároveň sa pozorovalo zvýšenie hustoty neurónových synapsií, ktoré sú nevyhnutné pre efektívnu komunikáciu medzi nervovými bunkami.
Liečba tiež prispela k redukcii mozgového zápalu a minimalizovala riziko vedľajších účinkov, keďže sa aktivovala len v postihnutých oblastiach. Okrem toho došlo k zníženiu hladín tau proteínu a beta-amyloidu, dvoch hlavných faktorov spojených s rozvojom Alzheimerovej choroby.
Laboratórne testy potvrdili, že diAcCA je dobre tolerovaná a organizmus ju absorbuje lepšie ako samotnú kyselinu karnozovú. Podľa profesora Liptona má potenciál nielen ako samostatná liečba Alzheimerovej choroby, ale aj ako doplnok k existujúcim metódam.
Navyše môže pomôcť pri liečbe iných zápalových ochorení, ako sú cukrovka 2. typu, srdcové choroby a Parkinsonova choroba. Klinické testovanie na ľuďoch však bude nevyhnutné.
Rozmarín je bežne dostupná bylinka, ktorú môžete jednoducho zaradiť do každodenného jedálnička:
Pridajte ho do mäsa, rýb, zeleniny, polievok či omáčok.
Použite ho na ochutenie pečených zemiakov alebo chleba.
Pripravte si rozmarínový čaj – čerstvé alebo sušené listy zalejte horúcou vodou a nechajte lúhovať niekoľko minút.
Pravidelná konzumácia rozmarínu môže pomôcť pri udržiavaní zdravia mozgu a celkového zdravia organizmu. Aj keď sa zatiaľ diAcCA testovala iba na zvieratách, jej objav predstavuje dôležitý krok k možnostiam budúcej liečby neurodegeneratívnych ochorení.
Potenciálny medicínsky prelom. Nové krvné testy odhalia počiatočné štádium demencie. Pozrite si archívnu reportáž, v ktorej sa dozviete viac:
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo