Ako spoznáte kvalitnú zmrzlinu? Všímajte si niekoľko znakov

Ako spoznáte kvalitnú zmrzlinu? Všímajte si niekoľko znakov
Ilustračná snímka. Zdroj: TV Markíza

Odborní pracovníci každé leto odoberajú vzorky zmrzlín a laboratórnou analýzou zisťujú ich zloženie.

Kvalitná nebalená zmrzlina by mala mať farbu zodpovedajúcu použitým surovinám, hladkú, tvárnu konzistenciu bez kryštálikov ľadu a hrudiek a príjemnú chuť, charakterizovanú použitými zložkami. Pripomína to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na sociálnej sieti.

„Ak je zmrzlina opakovane zmrazovaná, môžu sa v nej vytvoriť kúsky ľadu, ktoré nielen zmyslovo znehodnotia zmrzlinu, ale môže byť dokonca zdrojom mikrobiologickej kontaminácie. Po konzumácii takejto zmrzliny sa môžu objaviť aj tráviace ťažkosti, ako napríklad nevoľnosť, zvracanie a hnačka. Citlivejšie na ochorenie sú deti, starší alebo ľudia s oslabenou imunitou,“ upozornil úrad.

Prečítajte si tiež:

Zdôraznil, že odborní pracovníci z regionálnych úradov verejného zdravotníctva každé leto plánovane odoberajú vzorky zmrzlín a laboratórnou analýzou zisťujú ich zloženie.

„Preverujú napríklad, či zmrzlina bola alebo nebola kontaminovaná mikroorganizmami, ako sú koliformné baktérie alebo salmonela, či sa v nej nachádzajú nepovolené farbivá, alebo či v nej bolo prekročené najvyššie prípustné množstvo farbiva,“ priblížil.

Rovnako preverujú aj pôvod surovín a polotovarov na výrobu zmrzliny, ich dátum spotreby a minimálnej trvanlivosti, hygienu procesu výroby zmrzliny, úroveň jej podávania, prevádzkovú hygienu zariadení, odbornú aj zdravotnú spôsobilosť pracovníkov. Náhodne odoberajú aj stery z prostredia, odevov a rúk pracovníkov a pracovných plôch.

Pozrite si reportáž o nezvyčajných zmrzlinách:

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zdravie

Dôležité udalosti