Kto chce mať doma kráľovnú medzi jablkami, mal by sa poponáhľať. Samozber potrvá už len pár dní

Televízne noviny Markíza, správy pre celé Slovensko.

Samozber pri Piešťanoch ide do finále, návštevníci si odnášajú jablká plné chutí aj vitamínov. Ako ich správne skladovať?

Kto chce mať doma kráľovnú medzi jablkami, mal by sa poponáhľať. V sade pri Piešťanoch si môžete natrhať posledné tohtoročné plody odrody Evelín, ktorá patrí k najobľúbenejším jablkám v Európe. Samozber potrvá iba pár dní.

Jablká, ktoré sú magnetom tohtoročnej sezóny, prilákali do sadu už skoro ráno množstvo ľudí. Keď zbadali obsypané stromy, nevedeli uveriť vlastným očiam.

„Jablko na každom milimetri, úplne super,“ hovorí muž, ktorý prišiel na samozber.

„Nádhera, doma by ste takéto jablká ani nedopestovali,“ myslí si ďalší.

Prečítajte si tiež:

Pre pestovateľov je to Amerika alebo malé Vianoce. Samozber totiž ide do finále.

„Tak naozaj je to ovocinárska paráda. Sú tu dokonca, hovorím, také vianočné gule zavesené na stromčekoch, naozaj krásna úroda,“ uvádza pestovateľ Peter Kováč.

„Budú jablkové hody. To budú o chvíľočku, za štvrť hodinu máme naoberané,“ hovorí žena, ktorá prišla na samozber.

„Mám pochutinu aj vitamíny na celú zimu. Toto mi bude aj ľúto do koláča postrúhať,“ dodáva ďalšia.

Prečítajte si tiež:

Ako správne uskladniť jablká?

Pán Jaroslav z Lehoty pri Nitre má všetky jablká zo záhrady v pivnici, kde ich skladuje už štyridsať rokov.

„Je tu okolo troch až šiestich stupňov. Každý týždeň ich preberám a tie, ktoré sú zlé, dávam preč,“ hovorí záhradkár Jaroslav Látečka.

Na jablká do pivnice vraj chodí aj do apríla.

„Pridávam tu vlhkosť, aby boli čerstvé,“ vysvetľuje.

Prečítajte si tiež:

Jablká, ktoré chceme skladovať, by sme mali obrať ešte predtým, ako úplne dozrejú.

„Keď sa základná zelená farba začne meniť na žltú, druhý bod je, že jablko musí byť nepoškodené a musí mať stopku, to je veľmi dôležité,“ hovorí Ján Mezey z Ústavu záhradníctva SPU v Nitre.

Kto nemá pivnicu ani chladnú komoru, môže napríklad jablká zabaliť do mikroténového vrecka alebo plastovej nádoby, vzduchotesne zavrieť a dať do chladničky.

„Keď im zoberieme kyslík, tak nebudú dozrievať,“ vysvetľuje Mezey.

Viac sa dozviete v priloženej reportáži vyššie.

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zaujímavosti

Dôležité udalosti