Mikrovlnka oslavuje 80 rokov. Objavená náhodou, zmenila spôsob prípravy jedla vo svete.
Navždy zmenila svet kuchýň a prípravy jedla. Mikrovlnka má dnes 80 rokov. No ak ste si dnes v nej zohriali večeru, vďačíte za to náhode.
Pôvodne vojenská technológia sa do kuchýň po celom svete dostala úplne nečakane, vďaka roztopenej čokoláde vo vrecku amerického vynálezcu.
Patent na revolučný vynález získal Američan Percy Spencer presne pred 80 rokmi. Na to, že mikrovlny dokážu ohriať jedlo, prišiel náhodou, keď sa mu vo vrecku rozpustila čokoládová tyčinka počas práce na radarovom projekte.
Prvé mikrovlnky mali dva metre, vážili takmer pol tony a slúžili pre reštaurácie a lode. Postupne sa začali vyrábať aj pre domácnosti.
Dnes by sme už mikrovlnku našli takmer v každej kuchyni. Zohrievanie jedla je pritom len jednou z mnohých funkcií, ktoré ponúka.
„Dnešné mikrovlnky už máme smart, viete sa na ne napojiť, viete mať aplikáciu, ktorá sleduje spotrebu, viete si tam zadať, aký druh potraviny ide upravovať, rozmrazovať, piecť rybu alebo grilovať. Vo veľa prípadoch nahrádza rúru,“ uvádza vedúca maloobchodnej elektropredajne Michelle Morávková.
Úplne prvé jedlo uvarené mikrovlnami boli pukance. A tak ich robíme dodnes.
Treba ale počúvať: keď medzi dvoma puknutiami prejdú viac ako dve sekundy, vtedy je správny čas mikrovlnku vypnúť.
O mikrovlnkách navyše dodnes kolujú rôzne mýty o bezpečnosti a vplyve na jedlo. Ako to celé funguje, sme sa pýtali Samuela Kováčika, autora projektu Vedátor.
„Je to úplne jednoduchá veda, ktorá zmenila život ľudí všade po svete, a je to zároveň demonštrácia peknej jednoduchej fyziky,“ uviedol Kováčik, ktorý pôsobí na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky UK.
„Máme krabicu, v ktorej sú stojaté elektromagnetické vlny, elektrické pole, ktoré mení smer hore-dole. Molekuly vody sú také trochu čapaté a elektrické pole ich roztáča, a oni potom trením zohrievajú všetko okolo seba. Mikrovlnka zohrieva vodu vo vnútri jedla a tá potom postupne zohrieva všetko ostatné,“ vysvetlil princíp fyzikálneho javu expert.
Existujú aj názory, že používanie mikrovlnky nie je zdravé. Expert to ale vyvracia.
„Frekvencia mikrovlnného žiarenia nedokáže priamo poškodzovať molekuly, nemá dostatočnú energiu na to, aby trhala molekuly na malé kúsky. Aj keď teplo môže spôsobovať nejaké zmeny, zároveň je toto žiarenie vo vnútri uzamknuté. Vlnová dĺžka je niečo okolo 12,5 cm a tie malé dierky, ktoré vidíme na mikrovlnke, sa do nich jednoducho nezmestia – prechádza cez ne viditeľné svetlo, to sa pekne premačkne, ale veľké mikrovlny ostanú ukotvené vo vnútri. Tak sa toho nemusíme báť,“ uvádza Kováčik.
Viac sa dozviete vo videu nižšie:
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo