Nikdy nepite odstáty čaj, varuje chemička. Radí, ako z neho vyťažiť čo najviac

Nikdy nepite odstáty čaj, varuje chemička. Radí, ako z neho vyťažiť čo najviac
S chemičkou Michaelou Vojníkovou sme sa rozprávali o čaji Zdroj: TVnoviny.sk, archív respondentky

Pitie čaju sa na prvý pohľad zdá ako jednoduchá vec – zalejeme, počkáme a vypijeme. No ak chceme získať všetky jeho zdravotné benefity, mali by sme ovládať pár chemických zákonitostí.

Čaj patrí medzi najobľúbenejšie nápoje na svete. Obzvlášť v jesennom a zimnom období jeho konzumácia stúpa. Mnoho ľudí po ňom siahne hlavne pri prechladnutí či chrípke.

Chemička Michaela Vojníková radí, ako si ho pripraviť tak, aby sme z neho dostali čo najviac prospešných látok. Hovorí totiž, že sa za tým skrýva poriadna veda.

Najväčšou chybou, ktorú pri príprave čaju robíme, je zalievanie vriacou vodou. „Týmto spôsobom môžeme zničiť množstvo účinných látok, najmä antioxidantov. Pre bylinkové, zelené a ovocné čaje je preto ideálna teplota približne 80 °C, zatiaľ čo čierny čaj znesie aj vyššiu. Dôležité je tiež nechať vodu pár minút po zovretí odstáť – približne tri až päť minút,“ vysvetľuje.

Prečítajte si tiež:

Benefity

Počas prechladnutia siahne po čaji asi každý. No len málokto vie, že nejde iba o zdroj hydratácie.

„Čaj je unikátny nápoj, ktorý nám pomáha bojovať s mikroorganizmami, čiže s našou chorobou. Každý čaj obsahuje zmes látok, ktoré sú prospešné pre naše telo, pretože majú antioxidačné a protizápalové účinky,“ približuje Vojníková.

„Počas choroby imunitný systém vytvára reaktívne formy kyslíka (ROS) na ničenie patogénov, no ROS môže zároveň poškodzovať aj zdravé bunky. Práve antioxidanty z čaju tieto škodlivé formy kyslíka neutralizujú,“ pokračuje.

Teplý čaj má však aj ďalšie benefity – zlepšuje prekrvenie a zvyšuje prísun imunitných buniek do postihnutého tkaniva. Para z čaju navyše uľahčuje kašľanie a uvoľňuje upchatý nos.

Prečítajte si tiež:

Domáce laboratórium

​Čaj by sme rozhodne nemali nechávať stáť dlhé hodiny pri izbovej teplote. „Môžu sa nám tam začať množiť baktérie a plesne, pretože čaj často obsahuje cukry a minerály, ktoré podporujú rast týchto mikroorganizmov,“ tvrdí chemička.

„Takto si vytvárame domáce živné médium ako v laboratóriu,“ varuje s tým, že príkladom je E.coli alebo Zlatý stafylokok, ktoré sa množia každých 20 až 30 minút v ideálnych podmienkach.

Najlepšie je preto nevariť čaj vo veľkom množstve, vypiť ho čerstvý alebo ho v prípade potreby uchovávať v chladničke, hoci tým prichádzame o časť jeho výhod.

Citrón a med. Kedy ich pridať?

Do čaju pridávame často aj med a citrón. No aj tu platia určité pravidlá. „Citrón by sa mal pridávať až vtedy, keď má čaj približne 60 °C, teda zhruba po desiatich minútach,“ odporúča odborníčka.

Dôvod je jednoduchý. Pri vyšších teplotách sa vitamín C rýchlo rozkladá.

„Rozklad sa zvyšuje práve so stúpajúcou teplotou. Pri teplote nad 60 °C nastáva rozklad v priebehu minút až sekúnd, ale pod teplotou 40 °C sú to hodiny,“ ozrejmila Vojníková.

Podobne je to aj s medom. „Aj med obsahuje množstvo prospešných látok, akými sú antioxidanty, enzýmy a aminokyseliny, ktoré zohrávajú rolu pre zdravie našich buniek. Všetky spomínané sú citlivé na teplo. Napríklad niektoré enzýmy sa rozkladajú už pri 42 °C, antioxidanty pri 50 °C. Takže aj v tomto prípade je ideálne med pridať po desiatich minútach,“ objasnila chemička.

Prečítajte si tiež:

Nepite čaj po jedle a s liekmi

Isté riziká so sebou prináša aj lúhovanie. Tí, ktorí nechávajú čaj lúhovať veľmi dlho, sa dopúšťajú veľkej chyby.

„S časom sa do čaju uvoľňujú taníny (triesloviny), ktoré spôsobujú horkosť a niektoré dokážu znižovať vstrebávanie železa, vápnika a niektorých liekov,“ doplnila. Preto na záver odporúča nepiť čaj tesne po jedle alebo s liekmi.

Čo s červenými škvrnami na lícach? Tejto téme sme sa venovali v Teleráne:

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Exkluzívne

Dôležité udalosti