Tomel obsahuje pôsobivé množstvo vitamínov A, C a E, ako aj vlákninu, draslík, meď a mangán. Vďaka tomu podporuje imunitu, pomáha bojovať proti voľným radikálom a reguluje hladinu cholesterolu.
Často sa prirovnáva k slivke, ale jeho chuť je kombináciou sladkosti a jemných tónov marhule, medu alebo dokonca mrkvy, najmä keď je dobre vyzretý. Kým nezrelé plody môžu byť horké, zrelé ovocie má sladkú a medovú chuť, ktorá pripomína aj jablko či melón.
Hurmikaki, známe aj ako tomel, je exotické ovocie, ktoré si postupne nachádza svoje miesto aj na slovenských stoloch. Vďaka sladkej chuti, atraktívne oranžovej farbe a množstvu zdravotných benefitov sa právom radí medzi tzv. superovocie.
Tomel je dokonalým symbolom jesene, dozrieva, keď z pultov pomaly miznú iné plody a dodávajú telu energiu a cenné ingrediencie, ktoré v chladnejších mesiacoch často chýbajú.
Tomel rastie na rôznych stromoch rodu Diospyros. Najrozšírenejšia z nich je Diospyros kaki alebo tomel japonský. Kaki, ktoré niekedy býva nazývané ako „božské ovocie, pochádza z Číny a už dlho sa pestuje v Japonsku, kde je dokonca národným ovocím.
Dnes sa kaki pestuje aj v Stredomorí, najmä v Španielsku a Taliansku, čo zjednodušuje jeho dostupnosť na pultoch slovenských obchodov počas jesene a zimy. Najčastejšie sa na trhu stretneme s odrodou „Hachiya“ alebo „Fuyu“.
Tomel obsahuje pôsobivé množstvo vitamínov A, C a E, ako aj vlákninu, draslík, meď a mangán. Vďaka tomu podporuje imunitu, pomáha bojovať proti voľným radikálom a reguluje hladinu cholesterolu.
Antioxidanty v nich obsiahnuté, vrátane betakaroténu a flavonoidov, majú pozitívny vplyv na stav pokožky a obehového systému.
Pravidelná konzumácia kaki môže tiež podporiť činnosť srdca a pečene a jeho nízky glykemický index (približne 50) z neho robí bezpečné ovocie aj pre ľudí, ktorí si musia dávať pozor na hladinu cukru v krvi.
Nie nadarmo sa tomel nazýva „ovocím pohody“. Polyfenolové zlúčeniny, ktoré obsahuje, podporujú nervový systém a môžu zlepšiť koncentráciu. Prítomnosť draslíka a vitamínov skupiny B má pozitívny vplyv na rovnováhu elektrolytov a emocionálnu stabilitu, čo je dôležité najmä počas jesenného poklesu energie spojeného s menším množstvom slnečného žiarenia.
Vo vedeckých kruhoch sa čoraz viac ozýva hlasov, že pravidelná konzumácia tomelu môže tiež podporiť kognitívne funkcie a chrániť mozgové bunky pred oxidačným stresom.
Najlepšie ovocie je také, ktoré má intenzívnu oranžovú farbu a mierne jemnú šupku, čo naznačuje úplnú zrelosť a sladkú chuť.
Nezrelé kaki majú charakteristickú trpkosť spôsobenú prítomnosťou trieslovín, preto sa oplatí nechať ich niekoľko dní pri izbovej teplote, kým nezmäknú.
Jeho sladká chuť a mäkká dužina ho predurčujú na priamu konzumáciu aj ako súčasť rôznych jedál. Tomel je zdravým doplnkom vašej jesennej stravy.
Na raňajky si ho môžete pridať do ovsených vločiek alebo jogurtu. Je vhodné aj ako súčasť šalátov - môžete ho s rukolou, syrom feta a orechmi. Výborne sa kombinuje so semienkami alebo exotickým korením.
Okrem toho môžete kaki pridať aj o ovocných pohárov, koláčov alebo zmrzliny, domácich džemov alebo len tak nakrájať na plátky ako zdravú desiatu pre deti. Po rozpučení s tvarohom a škoricou dostanete lahodnú nátierku.
Niektorí gurmáni si obľúbili aj kombináciu kaki s kvalitnou tmavou čokoládou, kde jeho sladká chuť ešte viac vynikne.
Ak máte radi rýchle a zdravé recepty, skúste si pripraviť smoothie z kaki, pričom osvedčená kombinácia je s banánom a pomarančom.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo