V Lysej pod Makytou, malej obci pod horami kúsok od českých hraníc, sa ešte stále pečie poctivý chlieb. V peci, ktorá má už takmer 40 rokov. Miestna pekáreň je unikátna svojou technológiou, ale aj tým, že ju vlastní samotná obec.
Chlieb tu vzniká v starej parnej peci. Takú dnes už na Slovensku len tak nenájdete.
„Sú osadené rúry, v ktorých preteká voda a pred pečením a po pečení sa vždy zaparí pec,“ uviedla vedúca pekárne Alena Barteková.
„Pec nikdy nevyhasla, iba v čase nevyhnutnej opravy alebo rekonštrukcie,“ povedal starosta obce Lysá pod Makytou Michal Ondrička.
Nezameniteľnú chuť a vôňu má chlieb aj vďaka starej receptúre. V nádobe ukrývajú svoj najväčší poklad – kvások, ktorý žije od roku 1988.
„Oživujeme ho tým, že si odoberáme z tohto cesta, ktoré tu máme a miešame ho s múkami,“ popísala pracovníčka pekárne Katarína Sádecká.
„Pred 20 rokmi, keď som sem nastúpila, sa pieklo aj 800 kusov chlebov denne. Teraz pečieme tak 150 až 200 kusov,“ dodala Barteková.
Dnes už idú viac na odbyt aj koláče či posúchy.
„Na niektoré výroby sme získali značku kvality prvého stupňa,“ pochválil sa Ondrička.
Udržať obecnú prevádzku nie je jednoduché. Chýbajú peniaze aj ľudia, najmä tí vyučení. Dnes fungujú ako sociálny podnik. Zamestnávajú 18 ľudí, z toho osem je tých, ktorí to v živote nemajú jednoduché.
„Je to skôr na to, aby sme robili službu pre občanov. Určite to nie je za účelom tvorby nejakého veľkého zisku,“ dodal starosta.
Pekáreň má aj dve dodávky, ktoré rozvážajú čerstvé pečivo po okolitých obciach. Najmä tam, kde už malé obchody celkom zanikli.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo