Rybí tuk podporuje správnu funkciu mozgu, srdca a imunity. Dopĺňanie jeho optimálneho množstva je dnes dôležitejšie než kedykoľvek predtým.
Omega-3 mastné kyseliny sú esenciálne tuky, ktoré si naše telo nedokáže samo vyrobiť. Ich prítomnosť je kľúčová pre imunitný systém, kardiovaskulárne zdravie, správne zrážanie krvi, a u detí a dospievajúcich podporujú vývoj mozgu a kognitívne schopnosti, ako je pamäť a učenie.
Ako vysvetľuje odborník z Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny v Prahe, Pavel Suchánek, ide o špeciálny druh tuku s viacerými dvojitými väzbami, ktorý zlepšuje pružnosť buniek a umožňuje lepší prenos informácií a živín v organizme. „Keď sa omega-3 skombinujú s vitamínom D, vzniká synergický efekt, ktorý telo ešte silnejšie posilňuje,“ dodáva.
Problémom modernej stravy je, že obsahuje nadmerné množstvo omega-6 mastných kyselín, ktoré sú napríklad v obilninách a mäse. Keď je pomer omega-6 k omega-3 príliš vysoký, bunky nefungujú optimálne a môže to viesť k chronickým zápalom. Ideálny pomer by mal byť približne 1:5 až 1:10, no mnohí ľudia sa pohybujú okolo 1:50.
Dopĺňanie omega-3 mastných kyselín môže preto zlepšiť prietok krvi, funkciu mozgu aj imunitu. Odborné odporúčania na Slovensku hovoria o trikrát týždenne porcii tučnej morskej ryby. Pre tých, ktorí ryby nejedia, sú vhodné doplnky stravy s rybím olejom bohatým na DHA a EPA, často kombinované s vitamínom D.
Tuky z morských rýb majú význam pre všetky vekové kategórie. U seniorov podporujú imunitu a spomaľujú procesy starnutia mozgu. U detí a adolescentov zlepšujú koncentráciu a schopnosť sústrediť sa, čo sa podľa štúdií potvrdilo aj u mladých športovcov, ktorým doplnok rybieho oleja zvýšil výkonnosť o 40 %.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo