Nápoj starý 5000 rokov je vhodné piť nielen počas chrípkového obdobia, ale prakticky po celý rok.
Chrípková sezóna je tu a s ňou aj otázka, ako sa brániť. Odpoveď poznali už naše staré mamy. Je ňou poctivý bylinkový čaj.
Edita Gabajová sa k liečivým rastlinám dostala už ako dieťa.
„Bylinky môžeme získať vo voľnej prírode, v našich bylinkových záhradách, ale môžeme ich pestovať aj na balkóne,“ hovorí.
Pri vyskladaní správnej bylinnej zmesi treba podľa nej štipku fantázie, za hrsť lásky a hrudu vedomostí. Proti chrípke a kašľu je ideálna baza. K nej sme postupne pridali skorocel, nechtík, malinové listy a na záver levanduľu.
Aj pri zalievaní horúcou vodou platia isté pravidlá.
„Hneď ako nám voda zovrie, zalejeme byliny a čakáme 15 minút, kým sa vylúhujú,“ radí bylinkárka.
Čaj sa nalieva buď do skla alebo do porcelánových šálok s bielou farbou. Rozkvet chutí dodá čaju citrón s medom.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo