Čo sa deje s mäsom, keď má šedú či jemne hnedú farbu, namiesto ružovej až sýtočervenej?
Určite sa vám už stalo, že mäso, ktoré ste si kúpili, prípadne ho mali v surovom stave deň či dva v chladničke, malo po rozkrojení v niektorých častiach šedú farbu. Najvýraznejšie to býva pri balenom mletom mäse.
Mnohí z nás pravdepodobne takýto výrobok vyhodili z obavy, že je pokazený. Podľa odborníkov však samotná farba mäsa neurčuje jeho jedlosť, píše Polsatnews.
Čerstvo nakrájané alebo pomleté mäso má ružovú až tmavočervenú farbu, čo považujeme za znak jeho čerstvosti. No postupom času bielkovina prítomná v mäse zreaguje s kyslíkom. A preto už aj krátke vystavenie vzduchu spôsobí, že mäso začne blednúť.
Ak je vystavené kyslíku dlhšie, môže mať až šedú či mierne hnedú farbu.
V prípade, že kupujete balené mäso a pod červeným povrchom má šedý stred, nemusíte sa báť, že je pokazené alebo staré.
Za predpokladu, že nie sú žiadne iné signály, ktoré by upozorňovali na nevhodnosť jeho konzumácie, je úplne v poriadku.
Ryan Cox, expert na mäso z Minnesotskej univerzity, hovorí, že farba mäsa poskytuje len približný údaj o trvanlivosti produktu. Iba výskyt zelenkastého alebo dúhového sfarbenia naznačuje rast baktérií.
Hnedá alebo sivá farba teda neznamená nevhodnosť jeho konzumácie.
Aby ste sa vyhli konzumácii nevhodného výrobku, dajte si pozor na niekoľko parametrov. Nikdy nekonzumujte mäso, ktoré prekročilo stanovený dátum spotreby. Nenechávajte ho dlho stáť pri izbovej teplote.
Zamerajte sa na jeho vôňu, nech nie je kyslá, hnilobná alebo sladkastá. A napokon konzistencia dobrého mäsa by mala byť suchá a nelepivá.
Podľa Coxa netreba zabúdať na vhodnú tepelnú úpravu. Hotové jedlo by nemalo prísť do kontaktu s povrchom, kde bolo položené surové.
Keď si mäso kúpite, treba ho po návrate domov ihneď umiestniť do chladničky. Najlepšie je spracovať ho najneskôr na druhý deň.
Nejedia nič iné, len mäso, vajíčka a vnútornosti. Extrémna diéta, ktorej mnohí podľahli:
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo