Nie každé mäso je vhodné na konzumáciu v surovom alebo nedostatočne tepelne upravenom stave.
Mnohí ho považujú za pochúťku, no v skutočnosti môže byť dosť nebezpečné. Aj napriek tomu, že surové mäso, napríklad vo forme tataráku či sushi, je veľmi obľúbené, nie každý druh mäsa je bezpečné jesť v tepelne neupravenom stave.
Niektoré totiž môžu obsahovať život ohrozujúce baktérie a vírusy, píše poľský portál polsatnews.pl.
Určite by sme nemali jesť surové mäso z lesnej zveri. Okrem iného nám môže hroziť pre ňu typický parazit spôsobujúci trichinelózu, ktorá sa prejavuje nevoľnosťami, hnačkami, horúčkou alebo až zápalom srdcového svalu, mozgu či pľúc.
Jesť by sme nemali ani surové bravčové mäso a hydinu. V opačnom prípade nám hrozí salmonelóza alebo campylobakterióza – častá bakteriálna črevná infekcia.
Vyhnúť sa treba aj konzumácii surového mletého mäsa, ktoré kupujeme ako hotový produkt. Počas mletia sa totiž povrch produktu mieša s vnútrom, čo zvyšuje riziko kontaminácie E. coli alebo salmonelou. Z toho istého dôvodu by sme nemali jesť v surovom stave ani údené klobásy či podobné produkty.
Niektoré druhy mäsa je vhodné konzumovať aj v surovom stave. Vzdávať sa nemusíte práve obľúbeného hovädzieho tataráku. Vhodné je aj konské mäso. Dávať si však treba pozor na to, či mäso pochádza z kontrolovaného chovu.
Obávať sa konzumácie nemusíte ani v prípade rýb určených na sushi. Riziko výskytu parazitov sa pri nich kontroluje vhodnými postupmi hlbokého zmrazenia, ktoré účinne zabíjajú prípadné larvy.
Nejedia nič iné, len mäso, vajíčka a vnútornosti. Extrémna diéta, ktoré sľubuje chudnutie:
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo