Slováci ho milujú, no môže byť hotovou liahňou parazitov. Toto mäso nikdy nedávajte do vývaru

Slováci ho milujú, no môže byť hotovou liahňou parazitov. Toto mäso nikdy nedávajte do vývaru
Freepik/chandlervid85

Experti upozorňujú, že niektoré časti môžu obsahovať hormóny, baktérie a parazity.

V minulosti bol mäsový vývar jedlom chudobných, dnes je obľúbenou polievkou, ktorá má povesť zdravého jedla. Obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, preto sa odporúča pri chorobách alebo po operáciách.

Experti však varujú, že vývar sa môže zmeniť na liaheň parazitov, toxických látok či baktérií. Kľúčová je kvalita mäsa a kostí, ktoré použijeme, a tiež to, aké časti zvieraťa do vývaru dáme, uvádza portál Onet.

Prečítajte si tiež:

Poľská kuchárka Magda Gesslerová nedávno upozornila, že kuracie mäso môže byť plné hormónov. „Kuracie mäso nie je mäso, je to hormón,“ uviedla. Narážala na fakt, že kurčatá sa v niektorých chovoch držia v katastrofálnych podmienkach a sú im podávané rastové hormóny či antibiotiká na urýchlenie rastu.

Odporúča sa preto kupovať len kvalitné mäso z overených zdrojov, prípadne z fariem či voľných chovov. Takéto mäso môže po uvarení poslúžiť aj ako druhý chod.

Prečítajte si tiež:

Problematické vnútornosti aj kosti 

Experti zároveň varujú pred niektorými časťami zvierat. V prípade kurčiat ide o hlavu, krk, droby či chvost (tzv. krp), ktoré môžu obsahovať patogény, baktérie, červy či zvyšky liečiv.

Problematické sú aj niektoré vnútornosti, napríklad pečeň či pľúca. Konzumácia pľúc môže viesť k nepríjemným príznakom, ako sú nevoľnosť alebo otrava jedlom. Pečeň obsahuje vysoké množstvo cholesterolu a môže byť zdrojom baktérií, ako je kampylobaktéria, preto sa jej konzumácia neodporúča hlavne tehotným ženám.

Zmiešané reakcie vyvolávajú aj samotné kosti zvierat. Niektoré štúdie ukazujú, že do vývaru sa z nich môže uvoľniť malé množstvo kovov. Ide však o tak málo, že to nepredstavuje hrozbu pri občasnej konzumácii. Receptov a časov varenia je veľa, takže je ťažké presne určiť, kedy sa kovy do vývaru dostanú a kedy ešte nie.

Vedci odporúčajú používať len kosti a mäso v dobrej kvalite, z overených a známych zdrojov, aby bol vývar bezpečný a stále výživný.

​Ako správne uvariť vývar sa môžete dozvedieť v nasledujúcom videu: 

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zaujímavosti zo sveta

Dôležité udalosti