Za vianočné koláče si tento rok poriadne priplatíme. Cukrári potvrdili rekordné zdražovanie

Televízne noviny Markíza, správy pre celé Slovensko.

Vianočné koláče budú tento rok drahšie, keďže cukrári aj gazdinky zápasia s rekordnými cenami surovín, energií a práce.

Cukrárom už začína tradičný vianočný frmol. Pečú sa prvé medovníky, naplno bežia prípravy na sviatočné objednávky a záujem zákazníkov každým dňom rastie.

Tento rok však sladké pokušenie nebude lacné. Ceny surovín aj energií opäť stúpli, a tak sa zdraženiu vianočných koláčov nevyhneme.

Menej objednávok

Cukráreň Michala Baniara sa už zmenila na malú vianočnú dielňu. Pracujú od skorého rána.

Ľudia chcú mať na stole pestrý výber vianočných koláčov, no na ich pečenie zostáva málokomu čas. Objednávky tu prijímajú už od septembra, no tento rok je ich menej, než čakali.

Prečítajte si tiež:

​„Sme ešte iba na nejakých dvoch tretinách toho, čo bolo minulý rok, čiže máme pomenej objednávok,“ uviedol Michal Baniar.

Nové ceny zákazníkov nepotešia

Podľa cukrára je cítiť, že ľudia viac šetria. A nové ceny ich rozhodne nepotešia. Tu museli ísť s cenou hore o takmer 10 percent – ak nechcú znižovať kvalitu, inú možnosť nemajú.

„Zdraželi nám mierne energie, ale najviac zdražela ľudská práca. Momentálne nám začínajú stúpať vajíčka, postupne, každý týždeň badáme, že sa prihadzuje nejaký ten centík,“ dodal Baniar.

Opatrnejšie sú aj gazdinky, ktoré si zvyknú piecť doma. Budú piecť menej, musia sa prispôsobiť novým cenám. Pozerajú na akcie, kde nakúpia lacnejšie.

Na Vianoce sa pripravujú aj budúci cukrári zo Zvolena.

Prečítajte si tiež:

​Ešte síce nie sú majstri svojho remesla, ale o odbyt nemajú strach.

„Objednávky prijímame ešte týždeň. Ten záujem o zákusky je, ale čo sme si všimli, ľudia pre seba si objednávajú menšie množstvo,“ povedal nám Tomáš Mihalčík, majster odborného výcviku zo SOŠ hotelových služieb a obchodu vo Zvolene.

Žiakov za prácu platiť nemusia. Suroviny však musí škola nakupovať tak ako každý iný.

„Vo finále ceny výrobkov zrástli o 20 percent,“ tvrdí hlavná majsterka odboru cukrár Zuzana Sliacka.

Extrémom je cena kakaa. Za posledný rok získalo prívlastok „hnedé zlato“. 

„Čo sa týka kakaa, cena vlani bola 7 eur za kg, toho roku výrazne išla hore, je to 19 eur. Je to navýšenie o 170 percent,“ dodala Zuzana Sliacka.

Viac sa dozviete v priloženej reportáži vyššie.

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

TOP ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Obchod

Dôležité udalosti