Asi po polroku dostanú pracujúci viac. Od apríla sa opäť zvyšuje stravné. S ním aj hodnota gastrolístkov či príspevok na obedy od zamestnávateľa.
Koľko firma prispeje na obed, keď sme v robote, určuje ministerstvo práce podľa pohybu cien v gastre.
Naposledy sa stravné zvyšovalo v septembri. Odvtedy však podľa štatistikov jedlá a nápoje v jedálňach a reštauráciách zdraželi o vyše päť percent.
Od apríla sa preto stravné zvyšuje, prejaví sa to aj na hodnote stravovacích poukážok.
Po novom by ste mali od firmy dostať gastrolístky v hodnote 6,60 eura, čo je o necelých 40 centov viac ako doteraz. Dobrovoľne vám zamestnávateľ môže dať aj viac. Postupne takých síce pomaly, ale isto pribúda.
„Momentálne má taký benefit 15 percent zamestnancov. Pred šiestimi rokmi to bolo 12 percent,“ hovorí PR manažérka pracovného portálu Ľubica Melcerová.
Asi polovica pracujúcich uprednostňuje príspevok na obedy k výplate.
Od budúceho mesiaca môžete rátať s tým, že vám na účte pristane najmenej 3,63 eura na deň. To je zároveň aj suma, ktorú zamestnávateľ minimálnej preplatí z gastrolístka. Zvyšok je na vás.
Štatistiky emitentov stravných poukážok pritom ukazujú, že takmer nikde na Slovensku vám „gastráč“ nepostačí na to, aby ste sa naobedovali.
„Od minulého roka zdraželi ceny menu od 10 po 40 centov,“ tvrdí riaditeľka komunikácie jedného z emitentov Lívia Bachratá.
Účty za menu sa tento rok podľa ich zistení hýbu od 6,70 v trenčianskom regióne po 8, respektíve až vyše 9 eur v Košiciach alebo na západe Slovenska.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo