Ceny bravčového mäsa stúpajú. Za uplynulé týždne vystrelili až o pätinu. Dopyt totiž prevyšuje ponuku. Mäsiari hlásia, že sa to prejaví aj na cenách výrobkov.
Pre ceny bravčoviny na európskom trhu je určujúca nemecká burza. Tam od marca krivka tejto komodity iba stúpa. K dnešnému dňu (6. 6.) je to nárast o viac ako 20 percent.
„Pokiaľ je na nemeckej burze zaznamenaný nárast cien, automaticky sa to prejavuje aj do obchodovania v ostatných členských krajinách,“ vysvetľuje Eva Forrai, výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa.
Za zdražovaním je aj to, že počet chovov ošípaných v Európe klesá. Mäsa je tak stále menej.
Ceny bravčového mäsa sa aktuálne na Slovensku pohybujú od piatich do siedmich eur za kilo, podľa toho, či ide o krkovičku alebo karé. To, že cena bravčoviny stúpa, potvrdzuje aj Arpád Bognár, šéf firmy z južného Slovenska, ktorá produkuje mäsové výrobky.
Denne tam spracujú 100 kusov prasiat. Mäso ide na klobásy, salámy, šunky aj slaninu. Drahšia bravčovina sa logicky premieta aj do cien produktov, pokiaľ ich chcú naďalej robiť kvalitne.
„Tento rok som ešte nezvyšoval ceny, ale budem musieť,“ tvrdí Bognár.
Forrai očakáva u slovenských výrobcov nárast na úrovni od osem do desať percent. Ani vyhliadky do budúcnosti nie sú najpriaznivejšie, ošípaných sa chová stále menej .Kým pred 30 rokmi ich na Slovensku bolo približne 2,5 milióna, teraz je to iba niečo vyše 400-tisíc kusov.
Okrem bravčoviny stúpa aj cena hovädzieho mäsa a v poslednom období zdražuje aj kuracina.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo