Dym, ktorým sa údi väčšia klobás či syrov v obchodoch, je vraj nebezpečný. Brusel predaj zakazuje

Televízne noviny Markíza, správy pre celé Slovensko.

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín zistil, že látky obsiahnuté v tekutých dymoch môžu poškodzovať DNA buniek.

Ak máte v obľube údené, hazardujete so životom. To tvrdia bruselskí úradníci, ktorí zakázali predaj potravín zaúdených takzvaným tekutým dymom.

Takýchto klobás či syrov je dnes v obchodoch väčšina. Bruselský zákaz má však odklad a potravinárske koncerny robia všetko pre to, aby zatiaľ vyvinuli menej rizikový spôsob získania údenej chuti.

Do nasledujúceho leta musia z obchodov zmiznúť tie potraviny, kde sa tekutý dym používa výlučne na dochutenie, napríklad čipsy. Do júla 2029 majú výrobcovia čas na zmenu receptúr tých potravín, ktoré sa údením spracúvajú, napríklad klobás.

„Prechodné obdobie poskytuje dostatok času, aby sa potravinársky sektor prispôsobil a pozmenil zloženie či výrobné postupy,“ uviedol Stefan de Keersmaecker z Európskej komisie.

Podľa Evi Forrai, riaditeľky Slovenského zväzu spracovateľov mäsa, sa očakáva, že do ukončenia prechodného obdobia budú vyvinuté nové druhy tekutých dymov, ktoré budú v súlade s platnými legislatívnymi požiadavkami.

Prečítajte si tiež:

Tradičné údenie sa na veľkovýrobu nehodí

Dnes je licencovaných osem tekutých dymov. Odložený zákaz platí pre všetky. Úradníci majú obavy, že sú toxické. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín zistil, že obsiahnuté látky môžu poškodzovať DNA buniek.

Smernica doteraz stanovovala maximálnu dávku dymovej arómy pre každý výrobok zvlášť. Najviac ho dovoľovala v ochucovadlách, mäse a syroch. Najmenej v tukoch a nealko nápojoch.

Stále je tu aj možnosť údiť po starom, teda v dyme z tlejúceho bukového dreva alebo pilín. Niežeby to bolo zdravé, ale je to úradmi tolerované a stále zaužívané, najmä pri domácom a zákazkovom údení.

Niektoré potravinárske firmy si ešte staré udiarne nechali, no pre veľkovýrobu sa až tak nehodia.

„Proces údenia tekutým dymom je lepšie regulovateľný, vzniká menej vizuálnych chýb mäsových výrobkov a nemá negatívny vplyv na ekologickú stopu,“ ozrejmila Forrai.

Viac sa dozviete v priloženej reportáži vyššie.

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

TOP ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Obchod

Dôležité udalosti