Ceny kakaa išli dole, no za čokoládu si stále priplácame. Odborník vysvetlil, čo brzdí zlacňovanie a či sa ho na Slovensku pre zvýšenú DPH vôbec dočkáme.
Ceny kakaa a cukru výrazne klesli, no za čokoládu si stále priplatíme. Hovoríme o takzvanom čokoládovom paradoxe.
V štúdiu TN live sme sa pýtali finančného poradcu, čo brzdí zlacňovanie obľúbenej pochutiny a či sa ho na Slovensku pre zvýšenú DPH vôbec dočkáme.
Vladimír Buran pripomína, že na začiatku roka 2025 sa kakao predávalo zhruba na úrovni 12-tisíc dolárov za jednu tonu. Dnes sa predáva za necelých 6-tisíc dolárov.
„Zvýšené ceny kakaa boli spôsobené prevažne sezónami z minulosti, ktoré neboli najlepšie,“ tvrdí s tým, že regióny zápasili s ochoreniami plodín či nevyhovujúcou klímou.
Aktuálne je na trhu prebytok kakaa. Dopyt je nižší, dole idú aj ceny. No čokoládu si stále za lacnejšie nekúpite.
„Keď klesne cena suroviny, konečný spotrebiteľ to v regáli uvidí až o niekoľko mesiacov, pretože výrobcovia čokolád majú v skladoch ešte staré zásoby,“ dodal s tým, že štandardne trvá šesť až dvanásť mesiacov, kým sa zmení cena konečného produktu.
K zlacneniu teda príde, no podľa slov odborníka to na Slovensku až tak veľmi nepocítime. Dôvodom je zvýšená DPH na niektoré potraviny s vyšším obsahom cukru a soli.
„Ak na Slovensku uvidíme zlacnenie čokolád, tak veľmi malé, v niekoľkých centoch,“ doplnil Buran s dodatkom, že za čokoládu budeme platiť približne rovnako.
Celý záznam rozhovoru si môžete pozrieť vo videu nižšie:
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo