Cena kakaa rapídne klesla. Kedy zlacnie čokoláda?

Televízne noviny Markíza, správy pre celé Slovensko.

Ceny kakaa išli dole, no za čokoládu si stále priplácame. Odborník vysvetlil, čo brzdí zlacňovanie a či sa ho na Slovensku pre zvýšenú DPH vôbec dočkáme.

Ceny kakaa a cukru výrazne klesli, no za čokoládu si stále priplatíme. Hovoríme o takzvanom čokoládovom paradoxe.

V štúdiu TN live sme sa pýtali finančného poradcu, čo brzdí zlacňovanie obľúbenej pochutiny a či sa ho na Slovensku pre zvýšenú DPH vôbec dočkáme.

Vladimír Buran pripomína, že na začiatku roka 2025 sa kakao predávalo zhruba na úrovni 12-tisíc dolárov za jednu tonu. Dnes sa predáva za necelých 6-tisíc dolárov. 

„Zvýšené ceny kakaa boli spôsobené prevažne sezónami z minulosti, ktoré neboli najlepšie,“ tvrdí s tým, že regióny zápasili s ochoreniami plodín či nevyhovujúcou klímou. 

Aktuálne je na trhu prebytok kakaa. Dopyt je nižší, dole idú aj ceny. No čokoládu si stále za lacnejšie nekúpite. 

Prečítajte si tiež:

O koľko klesnú ceny na Slovensku? 

„Keď klesne cena suroviny, konečný spotrebiteľ to v regáli uvidí až o niekoľko mesiacov, pretože výrobcovia čokolád majú v skladoch ešte staré zásoby,“ dodal s tým, že štandardne trvá šesť až dvanásť mesiacov, kým sa zmení cena konečného produktu.

K zlacneniu teda príde, no podľa slov odborníka to na Slovensku až tak veľmi nepocítime. Dôvodom je zvýšená DPH na niektoré potraviny s vyšším obsahom cukru a soli.

„Ak na Slovensku uvidíme zlacnenie čokolád, tak veľmi malé, v niekoľkých centoch,“ doplnil Buran s dodatkom, že za čokoládu budeme platiť približne rovnako. 

Celý záznam rozhovoru si môžete pozrieť vo videu nižšie: 

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

TOP ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Obchod

Dôležité udalosti