Umelé sladidlá stále vyvolávajú kontroverzie. Sú násobne sladšie ako bežný cukor.
Na pultoch ich je stále viac. Nealkoholických nápojov s umelými sladidlami pribúda. Aj výrobcovia potvrdzujú, že tieto bezkalorické alebo zero verzie sa stávajú hitom.
Obavy však u mnohých vyvolávajú práve chemické sladidlá. Pozreli sme sa na to, do akej miery sú pre ľudský organizmus bezpečné.
Už pomaly každý zo značkových sladených nápojov má aj svoju „bezcukrovú“ verziu. Kým napríklad po vypití pollitrovej koly, ktorá je sladená klasicky, do seba dostanete aj desať kociek cukru, nápoje s umelými sladidlami majú kalorickú hodnotu minimálnu, telo ich využiť nevie.
„Ten trend je jednoznačne na vzostupe. V prípade nízkokalorických nápojov je to aj tým, že ľudia si chcú regulovať príjem kalórií,“ hovorí Lucia Morvai z Asociácie výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd.
Podiel sladené verzus nekalorické je však stále v prospech klasiky. Pri sirupoch je podiel vyšší, tam je každý tretí výrobok bez cukru. Ich ponuka však podľa výrobcov nealko nápojov každým rokom stúpa.
„Stále máme kam rásť. V Európe je priemer až 40 percent nekalorických v pomere 60 percent s cukrom,“ dodáva Morvai.
Umelé sladidlá stále vyvolávajú kontroverzie. Sú násobne sladšie ako bežný cukor. Často v jednom nápoji nájdete mix viacerých druhov.
Boli sme na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity (STU), aby sme sa opýtali, ako je to s bezpečnosťou syntetických sladidiel.
„Všetky sú prehodnotené prísnymi vedeckými postupmi, a preto sa pridajú do potravín v bezpečnom množstve a sú bezpečné pre organizmus. Jedna fľaša denne nie je nebezpečná,“ konštatuje odborný asistent z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU Lukáš Kolarič.
Asi najväčším strašiakom je Aspartám, ktorý Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) označila za potenciálne rakovinotvorný.
Zároveň dodala, že to ešte musia skúmať. Riziko však platí pri vysokých hodnotách. U dospelého človeka by to znamenalo vypitie viac ako 10 plechoviek denne takto sladeného nápoja.
„U potkanov spôsoboval rakovinu, ale tu sa stále bavíme o oveľa vyšších koncentráciách, ako je povolené zákonom, čiže platí tu, že musíme piť tieto nápoje s mierou,“ spresnil Kolarič.
„Bolo to opakovane potvrdené všetkými autoritami, že sú bezpečné. Sú aj prospešné pre ľudí trpiacich cukrovkou,“ priblížila Morvai.
Cenovo medzi klasicky sladenými nápojmi a zero verziami nie je rozdiel. Tieto dve koly sme kúpili za úplne rovnakú cenu. Takzvaná daň z cukru sa totiž vzťahuje aj na nápoje s umelými sladidlami.
Ako je to u vás? Uprednostňujete pri nákupe nealka klasiku alebo dávate priestor nekalorickým verziám?
Pýtali sme sa na to v exkluzívnom prieskume agentúry NMS pre televíziu Markíza.
Milovníci sladkých nealkoholických nápojov na Slovensku stále dávajú prednosť klasickému cukru. Z prieskumu vyplýva, že 22 percent opýtaných pri kúpe uprednostňuje práve cukrový variant.
Každý desiaty vyhľadáva nápoje s prírodnými sladidlami ako je napríklad stévia, no a len sedem percent Slovákov preferuje nekalorické verzie s umelými sladidlami. Sú to zväčša mladší ľudia a obyvatelia veľkých miest.
Zaujímavé je však to, že vyše štvrtina respondentov vôbec nerieši, čím je nápoj, ktorý si kupuje, sladený.
Podľa prieskumu až tretina ľudí sladké nealko nápoje vôbec nekonzumuje ani nekupuje. Ide častejšie o ženy, o staršiu generáciu a o nízkopríjmové domácnosti.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo