Nie je to len sladká maškrta. Obľúbená pochutina zlepšuje pozornosť a funkciu mozgu

Nie je to len sladká maškrta. Obľúbená pochutina zlepšuje pozornosť a funkciu mozgu
Ilustračná snímka Zdroj: Profimedia

Nový výskum ukazuje, že známa sladká pochutina môže mať pre naše zdravie prekvapivé výhody. Spájajú sa najmä s lepším sústredením, pamäťou a celkovou funkciou mozgu.

Nový výskum talianskych vedcov naznačuje, že obľúbená sladkosť môže mať oveľa viac benefitov, než sme si mysleli. Tím z Univerzity v L’Aquile zistil, že kakao a kvalitná horká čokoláda môžu podporovať kognitívne funkcie, teda pamäť, pozornosť či rýchlosť spracovania informácií.

Kakao je bohaté na flavonoidy – prírodné látky, ktoré sa nachádzajú v rastlinných potravinách a sú spájané so širokou škálou zdravotných benefitov. Doterajšie štúdie ukázali, že jeho pravidelná konzumácia môže pomôcť zlepšiť hladinu cholesterolu, podporiť stabilnejšiu hladinu cukru v krvi a znižovať riziko srdcovo-cievnych ochorení.

Kakao zároveň obsahuje teobromín – látku s výraznými protizápalovými účinkami, ktorá môže pomáhať chrániť pred civilizačnými chorobami vrátane srdcových ochorení, rakoviny či diabetu.

Výskumy z posledných rokov naznačujú aj jeho možný vplyv na spomaľovanie úbytku kognitívnych schopností, najmä u ľudí, ktorí sú na tento problém náchylnejší, uvádza web Knowridge

Prečítajte si tiež:

Lepšia pozornosť aj rýchlosť myslenia

Odborníci sa zamerali na krátkodobé aj dlhodobé účinky kakaových flavanolov. Sledovali, ako vplývajú na exekutívne funkcie, pamäť, pozornosť či rýchlosť spracovania informácií.

Podľa autorov môže mať kakao významný podiel na ochrane mozgu pred následkami starnutia či postupného kognitívneho úpadku. Ako vhodná denná dávka sa odporúča približne 30 až 60 gramov kakaa či kvalitnej horkej čokolády. Vyšší príjem však môže znamenať zbytočný nadbytok kalórií.

Výsledky sú povzbudivé: pravidelná konzumácia kakaa bola spojená so zlepšením celkového kognitívneho výkonu, vyššou pozornosťou, rýchlejším reakčným časom a lepšou pracovnou pamäťou.

Vedci dokonca zistili, že kakao môže pomôcť udržať normálne fungovanie mozgu v období nedostatku spánku a zmierniť krátkodobé mentálne oslabenie, ktoré so sebou prináša.

Odborníci zároveň odporúčajú vyberať si kvalitné potraviny – či už ide o prášok, bôby, maslo alebo horkú čokoládu. Čím vyšší podiel kakaa výrobok má, tým viac prospešných flavanolov obsahuje a zároveň menej pridaného cukru.

Tomu, aké sú kakao a čokoláda prospešné, sme sa venovali aj v Televíznych novinách. Pozrite si archívnu reportáž:

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zdravie

Dôležité udalosti