Depresia je jednou z najčastejších duševných porúch. Vyznačuje sa nielen smútkom, ale aj pocitom prázdnoty či nízkou sebadôverou.
Lekári varujú, že depresia môže výrazne skomplikovať každodenný život. Nemusí ju však vyvolávať len stres, ale aj nesprávne stravovanie.
Psychiatrička Uma Naidoová z amerického Bostonu preto varovala pred štyrmi najhoršími potravinami.
„Potraviny, ktoré konzumujeme, majú veľký vplyv na naše duševné zdravie a kognitívne funkcie, a to vďaka spojeniu medzi našim črevom a mozgom,“ vysvetlila pre denník Best Life.
Niektoré potraviny tiež môžu mať priamy dopad na mozog.
Psychiatrička v prvom rade upozorňuje na nebezpečenstvo sladených nápojov.
„Konzumácia rafinovaných cukrov obsiahnutých v limonádach spúšťa skoky krvného cukru, ktoré môžu viesť k výrazným zmenám nálad a k únave,“ vysvetlila Naidoová.
Jej tvrdenia potvrdzuje aj analýza štúdií z časopisu Journal of Affective Disorders.
Tá zistila, že ľudia, ktorí sa sladeným nápojom vyhýbajú, majú výrazne nižšie riziko, že sa u nich objaví depresia. Naopak u ľudí, ktorí pijú sladené nápoje bežne, sa riziko zvyšuje až o 25 percent.
Nepriaznivý vplyv na duševné zdravie môže mať aj lahôdkové mäso a slanina.
„Nízko živinové, vysoko spracované potraviny, vrátane údeného mäsa, majú často vysoký obsah dusičnanov a chemických prísad, ktoré spôsobujú zápaly v našom tele aj v mozgu,“ vysvetlila Naidoová.
Duševné problémy môžu spôsobiť aj tzv. rafinované obilniny.
„Nabádam pacientov, aby obmedzili potraviny s vysokým glykemickým indexom, ako je biely chlieb a biela ryža,“ spresnila Naidoová.
Takým potravinám chýba vláknina a negatívne tak môžu ovplyvňovať zdravie črevného mikrobiómu.
Tým posledným, o čom psychiatrička vo vzťahu k depresii hovorí, je jedlo z fast foodov.
Problém podľa nej nie je v tom, pokiaľ si hamburger s hranolkami dáte raz za čas, ale že ho ich konzumujete pravidelne.
Smažené jedlá a jedlá z rýchleho občerstvenia majú často vysoký obsah soli, nasýtených tukov, rafinovaných cukrov, a dokonca trans-tukov, ktoré môžu viesť k zhoršeniu depresií.
Štúdia publikovaná v časopise Public Health Nutrition odhalila, že osoby, ktoré sa pravidelne stravujú v rýchlom občerstvení, majú o 51 percent vyššiu pravdepodobnosť vzniku depresie než ľudia, ktorí sa takýmto podnikom vyhýbajú.
Prevenciou proti vzniku depresií je podľa psychiatričky strava bohatá na zeleninu, ovocie, olivový olej a ryby.
Odporúča preto tiež celozrnné výrobky, ktoré sa často spájajú so znížením rizika rozvoja tohto duševného ochorenia.
Čoraz častejšie s depresiami zápasia aj mladí ľudia. Preto im často pomáhajú tzv. life kouči:
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo