Tento typ rakoviny patrí medzi sedem najčastejších na svete. Káva a čaj môžu spôsobiť obrat

Tento typ rakoviny patrí medzi sedem najčastejších na svete. Káva a čaj môžu spôsobiť obrat
Ilustračná snímka Zdroj: shutterstock/Miroslav Markovic

Pravidelná konzumácia kávy a čaju by mohla znižovať riziko vzniku rakoviny hlavy a krku, vrátane rakoviny ústnej dutiny a hrdla. Vyplýva to z najnovšej metaanalýzy, ktorú vykonali vedci z Huntsman Cancer Institute.

Rakovina hlavy a krku patrí medzi sedem najčastejších druhov rakoviny na svete a jej výskyt stále rastie, najmä v krajinách s nižším a stredným príjmom. Doterajšie výskumy o vplyve kávy a čaju na riziko tohto ochorenia priniesli rozporuplné výsledky, preto sa experti rozhodli uskutočniť komplexnú analýzu dostupných údajov.

Tím vedcov z Huntsmanovho onkologického inštitútu na University of Utah analyzoval dáta zo 14 nezávislých štúdií v rámci medzinárodného konzorcia pre epidemiológiu rakoviny hlavy a krku (INHANCE). Výskum zahŕňal celkovo 9 548 pacientov s diagnostikovanou rakovinou a 15 783 zdravých osôb v kontrolnej skupine.

Účastníci poskytli podrobnosti o svojich stravovacích návykoch vrátane počtu šálok kávy a čaju, ktoré vypili denne, týždne, mesačne alebo ročne.

Prečítajte si tiež:

Kľúčové zistenia

Štúdia priniesla viacero pozoruhodných výsledkov:

  • Konzumácia viac ako štyroch šálok kávy denne bola spojená so 17 % nižším rizikom rakoviny hlavy a krku.
  • Pitie troch až štyroch šálok kávy denne znižovalo riziko rakoviny dolnej časti hrdla o 41 %.
  • Pravidelné pitie kávy bolo spojené s 30 % nižším rizikom rakoviny ústnej dutiny a 22 % nižším rizikom rakoviny hrdla.
  • Konzumácia čaju prispela k 29 % nižšiemu riziku rakoviny dolnej časti hrdla.
  • Pití jednej šálky čaju denne bolo spojené s 9 % nižším rizikom rakoviny hlavy a krku a 27 % nižším rizikom rakoviny dolnej časti hrdla.
  • Zaujímavým zistením bolo, že konzumácia viac ako jednej šálky čaju denne bola paradoxne spojená so 38 % vyšším rizikom rakoviny hrtana.
  • Káva bez kofeínu mala tiež ochranný efekt - jej pravidelná konzumácia bola spojená s 25 % nižším rizikom rakoviny ústnej dutiny.

Tieto zistenia naznačujú, že priaznivé účinky kávy a čaju nemusia súvisieť len s kofeínom, ale aj s inými látkami, ako sú polyfenoly a antioxidanty.

Prečítajte si tiež:

Potreba ďalšieho výskumu

Vedúca autorka štúdie, profesorka Yuan-Chin Amy Lee z University of Utah, upozorňuje, že mechanizmus ochranného účinku týchto nápojov ešte nie je plne pochopený. Informoval o tom web Polsat News

„Hoci dôkazy naznačujú, že káva a čaj majú ochranné účinky, je nevyhnutné vykonať ďalšie štúdie, aby sme presnejšie pochopili mechanizmus tohto procesu,“ uviedla profesorka Lee.

Hoci výsledky tejto analýzy poukazujú na možné zdravotné benefity spojené s konzumáciou kávy a čaju, odborníci zdôrazňujú potrebu dôkladnejšieho výskumu. Zatiaľ môžeme považovať ich zaradenie do bežnej stravy za súčasť prevencie, ale treba mať na pamäti, že nenahradia konzultáciu s lekárom ani pravidelné preventívne prehliadky.

Prevencia rakoviny prsníka je kľúčová pre zdravie žien. Včasná diagnostika zvyšuje šancu na úplné vyliečenie. Viac sa dozviete v reportáži:

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zdravie

Dôležité udalosti