U našich severných susedov sa objavila cholera. Zatiaľ nie je jasné, ako sa ochorenie v Poľsku vyskytlo.
Choleru diagnostikovali staršej žene v Poľsku. Pacientku previezli do nemocnice pre infekčné choroby v Štetíne. Aktuálne je v stabilizovanom stave.
Záhadou je, ako sa žena chorobou nakazila, keďže nebola odcestovaná v zahraničí.
Choleru spôsobuje baktéria vibrio cholerae. Tá sa bežne vyskytuje v slaných aj sladkých vodách.
„Je to to bežný patogén, ktorý nevieme eradikovať, to znamená, poznáme ho už niekoľko sto rokov. Od roku 1816 evidujeme niekoľko pandémií. Posledná siedma sa začala v minulom storočí a pokračuje do dnešných čias,“ hovorí prednostka Mikrobiologického ústavu, Lekárska fakulta UK Adriana Liptáková.
Choroba sa prenáša infikovanou vodou a potravinami. Má krátku inkubačnú dobu. Už po niekoľkých hodinách, najviac piatich dňoch, sa prejavia prvé príznaky.
„Prejaví sa zvracaním alebo silnou hnačkou. Ale u časti osôb to prebieha asymptomaticky, teda bezpríznakovo a toto percento je pomerne veľké. Keď už ochorenie prepukne a nie je liečené, hlavne malé deti a starší ľudia sa rýchlo dehydratujú a môže to viesť k tomu, že v priebehu jedného dňa umierajú,“ tvrdí epidemiologička Kateřina Fabiánová.
U nás v Európe sa cholera už nevyskytuje vôbec. Posledný prípad sme napríklad na Slovensku zaznamenali v 70. rokoch minulého storočia. Baktéria totiž vymizla vďaka dobrým hygienickým štandardom.
Vo svete sú však stále oblasti, kde to tak nie je. Infikovaná voda je v Južnej Amerike, Afrike či Indii. Baktéria sa nachádza aj v morských plodoch. Nemusíme sa však obávať, ak sú tepelne spracované.
„Avšak väčšinou morské plody, napríklad ustrice, sa používajú v surovom stave. To znamená, že ak sú kontaminované, ak sa tam nachádza viac ako desať na ôsmu tejto baktérie, tak potravina je infekčná,“ dodala Liptáková.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo