Obľúbené cestoviny môžu zabíjať, stačí bežná chyba a ovládne ich nebezpečná baktéria

Obľúbené cestoviny môžu zabíjať, stačí bežná chyba a ovládne ich nebezpečná baktéria

Stačí nesprávne skladovanie uvarených cestovín a problém sa môže skončiť tragédiou.

Cestoviny patria k obľúbeným potravinám nejedného Európana. Kým v Taliansku sú recepty s nimi až posvätné, zvyšok starého kontinentu k nim pristupuje uvoľnenejšie a kombinuje ich aj s nezvyčajnými zložkami, napríklad v Poľsku s jahodami.

Vysokej popularite sa cestoviny tešia vďaka svojej lacnej cene a jednoduchej príprave. Málokto si však uvedomuje, že stačí jediná chyba a obľúbená pochúťka sa môže stať zdravotnou nočnou morou, ktorá v ojedinelých prípadoch môže skončiť dokonca smrťou.

Experti varujú, že pozor si treba dať na skladovanie už uvarených cestovín. Toto jedlo môže obsahovať baktériu Bacillus cereus, ktorá sa prirodzene nachádza v prostredí, varuje Polsat News.

Jej spóry sa môžu usadiť v potravinách bohatých na škrob, ako sú práve cestoviny, zemiaky, ryža či dokonca syr. Zďaleka to nekončí len nimi – kontaminované môžu byť aj mäso, mlieko, zelenina a ryby.

Prečítajte si tiež:

Vďaka spóram baktéria dokáže prežiť aj extrémne teploty a veľmi rýchlo sa rozmnožuje už v uvarenom jedle, ktoré má izbovú teplotu. Na rozvoj baktérie preto stačí nechať uvarené cestoviny, zemiaky alebo ryžu pár hodín pri izbovej teplote a problém je na svete.

Podľa britského ministerstva zdravotníctva sa otrava môže prejavovať vo dvoch formách – ako hnačka alebo vracanie. Hnačka sa spája väčšinou s produktmi s vysokým obsahom škrobu, kým vracanie sa spája s mliekom, mäsom, zeleninou či rybami.

Prečítajte si tiež:

Ročne tisíce otráv, známe sú aj prípady úmrtí 

Každoročne je baktéria zodpovedná za desaťtisíce otráv jedlom. Prvé príznaky sa môžu objaviť už 30 minút po konzumácii. Väčšina z nich odznie do 24 hodín, no v ojedinelých prípadoch sú potrebné infúzie či dokonca antibiotiká.

Raritne sa môže objaviť aj úmrtie, pričom rizikovou skupinou sú ľudia so zníženou imunitou, deti a seniori.

Najznámejším prípadom je úmrtie 20-ročného študenta v Belgicku, ktorý zjedol päťdňové cestoviny skladované pri izbovej teplote. Študent si síce špagety ohrial v mikrovlnke, no po 30 minútach sa objavili prvé príznaky – bolesť hlavy, brucha a nevoľnosť. Nasledovalo vracanie a dve epizódy hnačky. Po polnoci zaspal a ráno ho rodičia našli mŕtveho.

Zďaleka nejde o jediný prípad. V roku 2005 ochorelo päť detí z jednej rodiny po konzumácii cestovinového šalátu. Ten im pripravila matka na piknik, po návrate ho uložila do chladničky, no už bolo neskoro. Štvordňový šalát vybrala a naservírovala deťom na večeru. Deti skončili v nemocnici, pričom najmladšie zomrelo a ďalšie malo zlyhanie pečene, uvádza Science Alert.

Práve zlyhanie pečene sa často spája s ochoreniami aj úmrtiami.

Prečítajte si tiež:

Najviac tri dni 

Ako teda zabrániť tomu, aby nás cestoviny nezabili? Experti radia uvarené cestoviny čo najrýchlejšie (do dvoch hodín) vložiť do chladničky. Dobré je rozložiť ich na tenkú vrstvu na tanier, aby rýchlejšie a rovnomernejšie vychladli.

Vychladnuté by sa mali uložiť do chladničky, kde sa môžu skladovať maximálne tri dni. Ak je cestovín na viac porcií, je lepšie ich rozdeliť a zohrievať podľa potreby, nie všetky naraz.

Ak cestoviny začnú kyslo zapáchať, byť slizké alebo sa na nich vytvorí aj len jemný povlak, netreba riskovať a radšej ich zlikvidovať.

Poprad a okolie trápi infekčná choroba - žltačka, viac sa dozviete v reportáži:

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zaujímavosti zo sveta

Dôležité udalosti