Brokolica zabíjala: Obľúbená dovolenková destinácia hlási dve obete, desiatky hospitalizovaných a veľké vyšetrovanie

Brokolica zabíjala: Obľúbená dovolenková destinácia hlási dve obete, desiatky hospitalizovaných a veľké vyšetrovanie

Sendvič s brokolicou a klobásou nakazil desiatky ľudí, dvaja zomreli, prebieha vyšetrovanie.

Taliansko zasiahla vlna prípadov botulizmu, ktorá si vyžiadala dve úmrtia a 17 hospitalizovaných, ktorých spája jedna vec – stánok so sendvičmi v jednom meste.

Obľúbenú pochúťku – sendvič s brokolicou a klobásou – si dali vo food trucku v meste Diamante v Kalábrii. Práve brokolica v sebe mala skrývať nebezpečné toxíny baktérie Clostridium botulinum, známej ako botulizmus.

Ako prvý zomrel 52-ročný pouličný umelec Luigi Di Sarno, ktorý v meste dovolenkoval. Druhou obeťou bola 45-ročná obyvateľka Tamara D’Acuntoová, uvádza Independent. Ďalších päť ľudí je hospitalizovaných na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Talianske úrady spustili rozsiahle vyšetrovanie, ktoré sa netýka len stánku so sendvičmi, ale aj jeho dodávateľov a lekárov miestnej nemocnice, uvádza Corriere della Sera.

Prečítajte si tiež:

Stánok vlastnil 33-ročný podnikateľ, ktorý sa bráni, že dodržiaval všetky hygienické predpisy a nariadenia a že toxická baktéria Clostridium botulinum sa do produktov musela dostať už od dodávateľov. Jeho stánok bol zadržaný a boli z neho odobraté vzorky. Vyšetrovatelia sa domnievajú, že predajca používal jeden nástroj na prípravu všetkých sendvičov.

„Predpokladáme, že na manipuláciu s jedlom použil iba jeden kuchynský nástroj, inak je to nevysvetliteľné,“ uviedol miestny prokurátor.

„Počiatočné zistenia naznačujú, že vozidlo bolo celý deň zaparkované na slnku, čo mohlo prispieť k šíreniu botulotoxínu v potravinách, najmä ak neboli správne skladované,“ dodal.

Prečítajte si tiež:

Lekári mohli pochybiť 

Vyšetrovaní sú aj dodávatelia stánku a šesť lekárov z dvoch zdravotníckych zariadení. Existuje podozrenie, že lekári zanedbali starostlivosť. Obe obete mali navštíviť tú istú nemocnicu. Sestra nebohého umelca tvrdí, že nemocnicu navštívil dvakrát a prosil ich o kyslík, pretože nemohol dýchať. Lekári mu údajne odporučili, aby vyhľadal neurológa, a dokonca tvrdili, že je pod vplyvom drog.

Lekári nedokázali pomôcť ani žene, ktorá bola dokonca pochovaná ešte pred zistením príčiny jej úmrtia. Vyšetrovatelia preto nariadili pitvu oboch obetí a v prípade ženy aj exhumáciu, uvádza Gazeta Express.

Zároveň sa objavil nezávislý prípad úmrtia ďalšej ženy – 38-ročnej Roberty Pitzalisovej, ktorá zomrela na Sardínii po konzumácii guacamole na mexickom festivale. Okrem nej ochorelo aj ďalších osem ľudí.

Prečítajte si tiež:

Jediná účinná liečba - protijed 

Podľa slovenskej Štátnej veterinárnej a potravinovej správy je za tento stav zodpovedná baktéria Clostridium botulinum. Tá je bežne rozšírená vo vode, pôde, zelenine aj tráviacich traktoch zvierat, odkiaľ sa môže šíriť. Darí sa jej hlavne v prostredí bohatom na bielkoviny, najčastejšie v konzervách alebo kompótoch, ktoré obsahujú mäso, mäsové výrobky, ryby, strukoviny, no objaviť sa môže aj v inej zelenine, ovocí či hubách, kde sa dostane ako spóry.

V optimálnych podmienkach bez kyslíka a s nízkym alebo neutrálnym pH sa vie ďalej rozmnožovať a produkovať toxín botulín. Dobrou správou však je, že samotný toxín sa dá zneškodniť zahriatím na teplotu 80 °C po dobu 10 minút.

Prečítajte si tiež:

Prvé príznaky sa môžu objaviť už 5 hodín, ale aj až 10 dní po konzumácii kontaminovanej potraviny. Zákernosť spočíva v tom, že spočiatku pripomínajú bežnú otravu jedlom – malátnosť, zvracanie, bolesti brucha, závraty. Potom však pribúdajú netypické príznaky ako dvojité videnie, rozšírenie zreníc, pokles viečok, suchosť v ústach, chrapľavý hlas, ťažkosti pri prehĺtaní, poruchy dýchania a ochrnutie.

Jedinou účinnou liečbou je skoré podanie protijedu a pomoc s dýchaním pacienta (vrátane napojenia na pľúcnu ventiláciu).

Dôležitá je aj prevencia – toto ochorenie sa najčastejšie spája s domácimi produktmi, no môže sa objaviť aj v priemyselne spracovaných výrobkoch. Ak je viečko konzervy vyduté alebo pri otvorení vystrekne tekutina (znak prítomnosti plynu vo vnútri), netreba produkt konzumovať. Rovnako je dôležité správne skladovanie už otvoreného kompótu či konzervy v chladničke a jeho skorá konzumácia do 4 – 5 dní od otvorenia.

Európa zápasí s požiarmi, viac sa dozviete v reportáži:

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zahraničné krimi

Dôležité udalosti