Raňajkové bufety sú pod tlakom pre plytvanie a prejedanie. Hotely po svete skúšajú menšie porcie, objednávanie si a jasné odkazy hosťom, aby znížili odpad a pritom zvýšili spokojnosť hostí.
Raňajkový bufet býval výkladnou skriňou hotelov, dnes prekáža. Podporuje prejedanie a vytvára tony odpadu. Hojnosť na stole sa často končí v koši. Je to menej viditeľná strana pohodlia, ktoré si hostia spájajú s dovolenkou, píše BBC.
Príkladom je Turecko. Krajina patrí medzi najvyhľadávanejšie destinácie a all inclusive je tam štandard. Domáce médiá opisovali, že ročne sa vyhadzujú desiatky miliónov ton jedla a veľká časť ovocia a zeleniny sa k hosťom ani nedostane.
Úrady spustili kampaň proti plytvaniu a pripravujú zmeny pravidiel pre reštaurácie a hotely. Experti upozorňovali, že pri raňajkách v režime all inclusive končí v koši aj polovica jedla, pretože hostia si naložia viac, než zjedia.
Riešením môže byť systém klasického objednávania si. Hostia si vyberú len to, čo naozaj chcú a aj skutočne skonzumujú. Ak kabinet návrhy schváli, zmení to podobu tamojšieho turizmu.
Globálne dáta potvrdzujú, že problém nie je lokálny. Podľa Food Waste Index 2024 od UNEP sa v roku 2024 vyhodilo 1,05 miliardy ton potravín. Gastronómia tvorila 28 percent.
Raňajkový bufet pritom produkuje viac než dvojnásobok odpadu oproti raňajkám na objednávku. Pri bufete je to okolo 300 gramov na hosťa. Pri jedle pripravovanom na želanie približne 130 gramov.
Súvisí to s tým, ako sa rozhodujeme pri stole. Odborníčka na spotrebiteľské správanie Kelly L. Haws vysvetlila, že široká ponuka vedie k väčšiemu hladu, aj keď sme ho pred vstupom do jedálne necítili.
Pri samoobsluhe navyše ľahko preženieme veľkosť porcie. Fixná cena v nás vyvolá pocit, že treba využiť všetko, čo je k dispozícii. Dovolenková nálada spraví zvyšok.
Hotely preto skúšajú malé zmeny, ktoré nenápadne usmernia správanie hostí. Menšie taniere, menšie dávky s jasným sľubom častého dopĺňania, ľahšie jedlá na začiatku línie, sýtejšie až ďalej, porcie vopred tam, kde to dáva zmysel, viditeľné, ale stručné odkazy, že brať si menej je v poriadku a všade tam, kde je to možné, príprava na objednávku.
Nie je to len teória. Severský Scandic zmenšil koláče a pečivo. Ibis prešiel na menšie taniere. Hilton vo Frankfurte servíruje jogurty a ovocie po jednotlivých porciách. Novotel v Bangkoku pripomína hosťom, aby si naberali s rozumom. Menej možností a menej vizuálneho chaosu zvyčajne zvyšuje vnímanú kvalitu. Hostia častejšie odchádzajú spokojní.
Smerovanie potvrdzujú aj príklady z roku 2025. Americký magazín AFAR v máji opísal hotely, ktoré bufety nahrádzajú objednávaním s neobmedzenými chodmi podávanými po jednom.
Indonézsky rezort Desa Potato Head prešiel na raňajky zahrnuté v cene, no servírované postupne podľa výberu hostí. Populus Hotel v Denveri využíva biodigester a mení zvyšky na kompost pre miestne farmy.
Ubytovania siahajú aj po dátach a umelej inteligencii. Four Seasons po nasadení systému Winnow v kostarickom rezorte skresal plytvanie približne o polovicu v priebehu štyroch mesiacov. Orbisk používa Accor a Fairmont a prispôsobuje podľa neho skladbu bufetov.
Veľké reťazce pridávajú vlastné záväzky. Hilton chce do roku 2030 znížiť množstvo odpadu smerujúceho na skládky o polovicu. Niekde nasadzujú inteligentné kuchyne, inde pracujú s menej vzhľadnou zeleninou, ktorá by sa inak vyhodila.
Prebytky putujú do potravinových bánk. Platí jednoduché pravidlo. Menej navareného znamená menej vyhodeného a menšiu uhlíkovú stopu.
Poradkyňa Marjolein van Spronsen upozornila, že nájsť rovnováhu je zložité. Hostia chcú pestrosť a hotel sa snaží vyhnúť prebytkom. Pomáha im meranie reality v kuchyni, ktoré skúma, koľko sa skutočne vyhadzuje a kde sú slepé miesta.
Mnohé hotely preto kombinujú skromnejší bufet s krátkym menu obľúbených jedál pri stole. Pre ľahký štart dňa pribúdajú aj raňajky so sebou.
Najodvážnejším krokom je rozlúčka s bufetom. Malé a premyslené raňajky podávané na objednávku pôsobia pokojnejšie a luxusnejšie. Hostia odchádzajú s pocitom starostlivosti.
V hoteloch pribúdajú aj robotickí pomocníci. Viac sa dozviete v reportáži:
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo