Niektoré jedlo by sa vo vašom tele nemalo stretnúť s liekmi. Namiesto tichého spolunažívania sa „pobijú“ a výsledok vie prekvapiť. Lekári to poznajú z praxe a vedci sa dnes snažia tieto interakcie nielen pochopiť, ale aj využiť v prospech liečby.
Jedlo dokáže zmeniť účinok liekov. Lekári hlásia kazuistiky, výskumníci vysvetľujú mechanizmy a regulátori pripomínajú, že počas vývoja sa testuje aj vplyv jedla. V praxi sa však nedá preveriť každá kombinácia, pretože metabolizmus je zložitý a reakcií je priveľa, píše BBC.
Na pohotovosti v indickom Tamilnádu riešili muža so silnou a pretrvávajúcou erekciou po zobratí lieku sildenafil. Dávkovanie bolo v norme.
Až následné otázky ukázali, že pred sexom vypil väčšie množstvo šťavy z granátového jablka. Dostal liečbu na zníženie účinku a odporúčanie vyhnúť sa džúsu. Lekári uzavreli, že nápoj nechtiac zosilnil pôsobenie lieku.
Takéto prípady ilustrujú, že interakcie jedla a liekov môžu byť nepredvídateľné. Odborná literatúra opisuje stovky situácií od drobných nepríjemností po vážne komplikácie.
Vznikajú pritom dvomi cestami. Buď jedlo zasiahne priamo účinnú látku, alebo zmení to, ako telo liek vstrebáva, rozkladá a vylučuje.
Jedným z najznámejších príkladov je grep, ktorého šťava blokuje enzým CYP3A4. Ten v pečeni a črevách rozkladá množstvo liekov.
Ak sa jeho aktivita spomalí, liek sa v tele hromadí a dávka je v praxi silnejšia. Platí to pri časti statínov, pri niektorých antihypertenzívach aj pri cyklosporíne. Podobný mechanizmus môže napríklad zvýšiť hladiny sildenafilu až k toxicite.
Nie všetko podozrenie sa neskôr potvrdí. Dlhé roky sa diskutovalo, či brusnice zosilňujú účinok warfarínu. Viaceré kazuistiky to naznačovali.
Klinické testy a prehľady však ukázali, že bežná konzumácia by riedenie krvi nemala narúšať. Odborníci zároveň varovali, že výsledok záleží od typu produktu, dávky aj načasovania.
Sladké drievko pôsobí na viaceré enzýmy z rodiny cytochrómov a môže zasiahnuť do účinku digoxínu či niektorých antidepresív.
Podrobné práce však naznačili, že pri obvyklých dávkach nebýva účinok klinicky významný. Farmaceut Patrick Chan pripomenul, že interakcie majú stupne. Niektoré sú závažné, iné stredné a mnohé len mierne.
Niekedy je však zásah dramatický. V roku 2017 priviezli pacienta s artritídou, ktorý pil artičokový nálev a súbežne užíval kolchicín aj lieky na cukrovku a tlak. Látky z artičokov zrejme potlačili schopnosť tela lieky bezpečne odbúrať a v pečeni vznikla toxická záťaž.
Tím vedený Máriou da Graça Campos sa obával transplantácie. Pacient sa napokon úplne zotavil. Vedkyňa zároveň varovala, že byliny a extrakty sa často používajú mimo prísnej regulácie, hoci môžu byť rovnako silné ako syntetické lieky.
Pozornosť pritiahli aj ďalšie kombinácie. Kurkuma sa spájala s posilnením účinku antikoagulancií a niektorých antidiabetík. Ľubovník bodkovaný vie výrazne ovplyvniť lieky proti úzkosti a depresiám, niektoré antikoncepčné prípravky aj časť chemoterapie.
Odborníci pritom zdôraznili, že potrebujeme viac kvalitných klinických dát, aby sa oddelili ojedinelé epizódy od opakujúcich sa vzorcov.
Interakcie však lieky nielen zosilnia, často ich skôr naopak oslabia. Warfarín sa v krvi stretáva s vitamínom K z listovej zeleniny a jeho účinok slabne.
Pacient stravu meniť nemusí, no dávkovanie sa má prispôsobiť jeho zvyklostiam a tie by mali byť stabilné. Podobný princíp platí pri inhibítoroch MAO. Pacientom sa odporúča obmedziť vyzreté syry a fermentované jedlá s vysokým obsahom tyramínu, ktorý vie prudko zvýšiť tlak.
Pri antibiotikách sa problém skrýva v črevách. Mlieko, jogurt a syr znižujú vstrebávanie niektorých molekúl ako ciprofloxacín a norfloxacín. Podobne pôsobia potraviny bohaté na vlákninu.
Molekuly z jedla sa naviažu na liečivo a to sa nedostane do krvi. Jednoduché riešenie je oddeliť dávku lieku a mliečne výrobky či vlákninu o niekoľko hodín.
Aktuálne zdravotnícke médiá upozorňujú na praktické príklady, ktoré sa týkajú najmä srdcových pacientov. Verywell Health zhrnulo sedem potravín a látok, ktoré môžu meniť účinok bežných kardiologických liekov.
Grep zvyšuje hladiny časti statínov a niektorých blokátorov kalciových kanálov. Potraviny bohaté na draslík ako banány a avokádo môžu pri liečbe ACE inhibítormi alebo blokátormi receptorov pre angiotenzín zvyšovať riziko hyperkaliémie u rizikových ľudí.
Vysoko slané prísady ako sójová omáčka oslabujú kontrolu tlaku. Cesnak, najmä v doplnkoch, môže zvýšiť krvácavosť pri antikoagulanciách a ešte viac znížiť tlak.
Čierne sladké drievko dokáže znížiť hladinu draslíka a rozhodiť srdcový rytmus. Odborníci preto radili konzultovať výrazné zmeny v strave a doplnkoch s lekárom skôr, než ich pacient začne užívať.
Časť vedcov sa snaží interakcie využiť. Onkológovia testujú, či strava s nízkym obsahom rýchlych sacharidov pomáha niektorým cieleným terapiám.
Bunkový biológ Lewis Cantley opísal lepší efekt liečby v experimentoch na myšiach a menšie klinické štúdie skúšajú preniesť poznatky do praxe. Cieľom je navrhnúť výživu, ktorá lieky podporí.
Aby sa v spleti kombinácií dalo orientovať, výživová vedkyňa Jelena Milešević sa spojila s výpočtovými biológmi a vytvorili platformu, ktorá zhromažďuje milióny záznamov o interakciách jedla a liekov.
Tím výskumníkov uviedol, že museli začať od nuly, pretože existujúce databázy sa málo prekrývali.
Základné pravidlá ostávajú jednoduché. Pri novom lieku si vždy prečítajte príbalový leták a časovanie voči jedlu a nápojom. Ak užívate viac liekov súčasne, majte zoznam a zdieľajte ho s lekárom aj lekárnikom.
A ak máte radi potravinu, ktorá s vaším liekom nesedí, často stačí úprava času podania alebo dávky.
Na internete sa objavujú falošné lieky, ktoré môžu ľuďom uškodiť. Téme sme sa venovali v Teleráne:
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo