Používali ho aj starí Gréci a Egypťania.
Štipľavá koreňová zelenina, ktorá v sebe skrýva viac zdravotných výhod, ako by si niekto mohol myslieť. Reč je o chrene. Ten skôr poznáme už ako hotovú omáčku a po jeho čerstvej forme siahneme málokedy.
Dokáže bojovať proti zápalom, nežiaducim bakteriálnym a plesňovým infekciám, a zároveň bojuje proti rakovine. Podľa kliniky v Clevelande zohráva úlohu pri ochoreniach, ako je Alzheimerova choroba, cukrovka, artritída, ale aj srdcové ťažkosti či mŕtvica.
Jeho protizápalové účinky pochádzajú z chemickej látky sinigrín, ktorá je nepriamo zodpovedná za štipľavosť tejto plodiny. Výskum naznačuje, že táto zlúčenina narúša protizápalový proces v tele skôr, ako sa prejaví.
Senigrín však má aj protirakovinové vlastnosti.
Denník The Independent poznamenal, že chren konkuruje wasabi či zázvoru. Používali ho už starí Gréci a Egypťania, pretože dodá človeku vitamín C a esenciálne minerály.
Dietologička Amanda Igel hovorí, že môžete ho jesť trošičku každý deň, avšak s mierou. „Ak vás príliš štípe v ústach, nose, žalúdku alebo hrdle, dajte si od neho pauzu,“ upozornila. Taktiež môže zhoršiť príznaky zápalových tráviacich problémov.
Na Slovensku pribúdajú potravinové púšte. Pozrite si reportáž:
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo