Štipľavá potravina, ktorú máte v chladničke. Dokáže zastaviť zápal a ochráni vás pred vážnymi chorobami

Štipľavá potravina, ktorú máte v chladničke. Dokáže zastaviť zápal a ochráni vás pred vážnymi chorobami
Chren. Ilustračná snímka Zdroj: Profimedia

Používali ho aj starí Gréci a Egypťania.

Štipľavá koreňová zelenina, ktorá v sebe skrýva viac zdravotných výhod, ako by si niekto mohol myslieť. Reč je o chrene. Ten skôr poznáme už ako hotovú omáčku a po jeho čerstvej forme siahneme málokedy. 

Dokáže bojovať proti zápalom, nežiaducim bakteriálnym a plesňovým infekciám, a zároveň bojuje proti rakovine. Podľa kliniky v Clevelande zohráva úlohu pri ochoreniach, ako je Alzheimerova choroba, cukrovka, artritída, ale aj srdcové ťažkosti či mŕtvica.

Prečítajte si tiež:

​Dokáže narušiť a zastaviť protizápalový proces 

Jeho protizápalové účinky pochádzajú z chemickej látky sinigrín, ktorá je nepriamo zodpovedná za štipľavosť tejto plodiny. Výskum naznačuje, že táto zlúčenina narúša protizápalový proces v tele skôr, ako sa prejaví. 

Senigrín však má aj protirakovinové vlastnosti.

Denník The Independent poznamenal, že chren konkuruje wasabi či zázvoru. Používali ho už starí Gréci a Egypťania, pretože dodá človeku vitamín C a esenciálne minerály. 

Dietologička Amanda Igel hovorí, že môžete ho jesť trošičku každý deň, avšak s mierou. „Ak vás príliš štípe v ústach, nose, žalúdku alebo hrdle, dajte si od neho pauzu,“ upozornila. Taktiež môže zhoršiť príznaky zápalových tráviacich problémov.

Na Slovensku pribúdajú potravinové púšte. Pozrite si reportáž: 

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zdravie

Dôležité udalosti